Pepíček Zíma oslavil »90« koncertem a... Pochlubil se dcerou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pepíček Zíma oslavil »90« koncertem a... Pochlubil se dcerou

Novopečený jubilant zpíval vsedě, ale hlas má pořád jako zvon.
Novopečený jubilant zpíval vsedě, ale hlas má pořád jako zvon. (Foto Aha! – David Malík, ara)

Už je čtyřnásobný pradědeček! Král české dechovky Josef Zíma oslavil své 90. narozeniny koncertem v Divadle U Hasičů. V publiku mu tleskaly jeho milované vnučky a dcera Zuzana (64). Přitom chybělo málo a mohla zemřít už jako miminko. Když jí byl rok, chtěla s ní její matka Eva Klepáčová (†79) skočit z okna!

Zuzana přišla na svět v roce 1958 během natáčení slavné pohádky Princezna se zlatou hvězdou.

Tragická nehoda a skok z okna

Krátce nato jel mladý Zíma z vojenského cvičení ze Strakonic, usnul a narazil do stromu. Po nehodě a následné operaci zemřel režisér Jiří Jungwirt (†38) a zpěvačka Judita Čeřovská (†72) byla těžce zraněna. U Pepíčkovy manželky vyvolala tragická nehoda těžký psychický šok. Představitelka prostořeké Káči z pohádky Hrátky s čertem na tom byla tak špatně, že se pokusila o sebevraždu. „Skočila z okna jejich vinohradského bytu! Sotva několikaměsíční dcerku Zuzanu jí maminka stihla na poslední chvíli vyrvat z náruče,“ popsal deníku Aha! pamětník. Naštěstí bylo pod okny elektrické vedení pro tramvaje, které mladé herečce zachránilo život.

Pod kontrolou psychiatrů

Eva hrůzný skok přežila, avšak psychické následky ji pronásledovaly celý život. „Začala trpět maniodepresivní psychózou a až do smrti musela být pod kontrolou psychiatrů,“ dodal pamětník. Manžel Zíma se o ni obětavě staral. Eva Klepáčová zemřela před deseti lety doma ve spánku. Pepíčkovi dodnes moc chybí. Vzpomínal na ni i na koncertě, kde se promítaly fotky z rodinného alba a také záběry z jejich svatby. Když spatřil svou Evičku, zaleskly se mu oči a zamával jí do nebe...

Yvetta Simonová na narozeninách Josefa Zímy

Video se připravuje ...

Uběhal si kolena

Pepíček stále zpívá jako mladík, avšak špatně mu slouží nohy. „Měl jsem problémy s cévami a taky mi řekli, že jsem si uběhal kolena,“ vyprávěl Zíma, který běhával i slavný závod z Běchovic do Prahy. Na pódium přišel o berlích a pak zpíval vsedě na kolečkové židli. „Jsem rád, že bydlím v domě s rodinou, pomáhají mi,“ přiznal oslavenec.

Přišla i Gottová s maminkou

Mezi diváky více než dvouhodinového koncertu byl i kapelník Václav Hybš (85) s manželkou, skladatel Karel Vágner (80), herečka Hana Talpová (84) a také Ivana Gottová (46) s maminkou Blankou Krejčí (70). „S Karlem Gottem jsme se znali od padesátých let. Když jsme ještě měli dost času, hodně jsme se navštěvovali. Jezdil jsem za ním do Kobylis. Naposledy jsem mu zpíval na jeho osmdesátinách,“ řekl deníku Aha! Zíma.

Josef Zíma slavil 90. narozeniny: Lidi mě podrželi, ale už mám všecho plné zuby

Video se připravuje ...



Přečtěte si
johanaa
17. 5. 2022 • 06:53

Pokud vím, tak těžký psychický šok k už tak zoufalé situaci, vyvolaly desítky anonymních dopisů, telefonátů označujících J.Z. vrahem...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.