Vypravte se do lesa, domů nepřijdete s prázdnou: Smrže i májovky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vypravte se do lesa, domů nepřijdete s prázdnou: Smrže i májovky

Další tři košíky Jiří naplnil tuzemskými příbuznými smržů kačenkami.
Další tři košíky Jiří naplnil tuzemskými příbuznými smržů kačenkami. ( Foto D. Marounek, Houbolov-fotolov, J. Dubec)

Na hříbky je ještě brzo, ovšem s prázdnou z lesa neodejdete. Roste houbařská delikatesa – smrže! Ve Francii jde po lanýžích o nejvíce žádanou houbu.

Pokud chcete smrže v přírodě najít, nechoďte do smrčin či borů, jak jste zvyklí, když v létě vyrazíte na hříbky. „Smrže najdeme v listnatých hájích, s převahou jasanu, osiky, pod šípkovou růží či trnkou,“ radí mykolog Dalibor Marounek, kam upřít zrak. Jako včelí plást Dobrým vodítkem můžou být i plané třešně, které mají stejně jako smrže rády vápencové podloží. A jak tuhle houbu poznat? Klobouk připomíná včelí plást, je srostlý s nohou a uvnitř jsou duté. U nás roste kolem deset druhů smržů, rozlišit je ale pro laiky obtížné. Všechny jsou však jedlé. Dalibor Marounek houbařil na Roudnicku a domů si přinesl i čirůvky májovky.

Musí zapršet

Na smrže vyrazil před noční směnou i Jiří Dubec z Benešova. Vyplatilo se. Kromě delikatesy naplnil tři košíky i jejich českými příbuznými kačenkami. Nejlepší smržová sezona, jakou kdy zažil, byla podle něj loni. Ale i letos to vypadá nadějně. „Mají hezky nasazeno, pokud ovšem nesprchne, bude po nich,“ obává se Jiří. Předpověď počasí ale hlásí, že by se až do konce týdně měly objevovat přeháňky. Proto je naděje, že jarní houbařská žeň hned tak neskončí.

Pozor na záměnu!

Smrž či kačenku mohou nezkušení houbaři zaměnit za jedovatý ucháč obecný. Ten roste v jehličnatých lesích a jeho klobouk nepřipomíná plástev jako u smrže, ale záhyby mozku. + foto ucháč

Zkuste smržové rizoto

Měli jste na výpravě za houbami štěstí a teď nevíte, jak smrže připravit. Vyzkoušejte rychlé rizoto podle receptu Dalibora Marounka. Potřebujete: 300 g smržů, 200 g vařené rýže, 2 lžíce nasekané pažitky, máslo, pepř, sůl. Postup: Houby očistíme a opláchneme vodou, Kloboučky přepůlíme, nožky nakrájíme na kolečka. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme houby, osolíme, lehce opepříme a dusíme do měkka. Když jsou houby měkké a odpaří se přebytečná tekutina, promícháme s uvařenou rýží a jemně nasekanou petrželkou Chvíli prohřejeme, podáváme teplé, můžeme na talíři posypat lžící strouhaného sýru. + foto rizota

Víte že...

...kdybyste si chtěli smrže koupit, za 1 kg čerstvých hub zaplatíte od 1000 Kč výš? A u sušených je to 10x tolik...

Jak bude?

Dnes: oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, den 18 až 22 °C.

Zítra: polojasno, přeháňky, noc 4 až 10 °C, den 17 až 21 °C.

Čtvrtek: zataženo, místy bouřky, noc 6 až 10 °C, den 16 až 20 °C.

Pátek: oblačno, občasný déšť, noc 5 až 9 °C, den 15 až 19 °C.

Sobota: polojasno, přeháňky, noc 5 až 9 °C, den 16 až 20 °C.

Co ještě roste?

Rostou i další jedlé jarní houby jako závojenka podtrnka, sírovec žlutooranžový, opěnka měnlivá, některé druhy žampionů neboli pečárek, tmavobělek a objevují se i první pýchavky. ´



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.