Gottův bubeník zaplnil Lucernu! POCTA DO AŽ NEBE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

POCTA AŽ DO NEBE! Gottův bubeník zaplnil Lucernu

Pieta za bubeníka Jana Žižku v pražské Lucerně: Vdova Olivie Žižková.
Pieta za bubeníka Jana Žižku v pražské Lucerně: Vdova Olivie Žižková. (Martin Pekárek)

Rozloučili se s ním živým koncertem v Lucerně, kde tolikrát vystupoval. Janu Žižkovi (†67), který 24. února podlehl covidu, uspořádali kolegové spolu s vdovou, zpěvačkou a fotografkou Olivií Žižkovou (46), koncert. Zahráli Pražský filmový orchestr pod dirigentskou taktovkou Jiřího Korynty (36) a Felix Slováček (78).

Známá pražská pasáž byla v sobotu zcela plná. Nedalo se projít. Ve tři hodiny se až na Václavské náměstí nesla Smetanova Vltava ve smyčcích, píseň Jdi za štěstím a další skladby, které zesnulý bubeník miloval.

Nezradil ho

Pak na Honzu zavzpomínal kolega z kapely od Karla Gotta (†80) Vincent Kummer (80). Připomněl, že muzikant hrál nejen u Ladislava Štaidla (†75), ale také v symfonických orchestrech, a navíc učil na konzervatoři. „Když jsem tenkrát odešel do Curychu, řekl jsem to jen dvěma lidem. Jeden z nich byl Honza,“ prozradil Kummer, jakou měl v Jana důvěru, že ho kvůli emigraci nezradí.

Rozvod Brzobohatých: Táňa to vidí jinak? A Zagorová trpí po zlomených obratlích

Video se připravuje ...

Bubnují všichni

Felix Slováček s PFO zahrál Krev toulavou. Mezi lidmi, kteří přišli bubeníkovi vzdát poslední hold, byl také kapelník Václav Hybš (85) s manželkou Jarmilou. „Honza u mě začínal, když mu bylo sedmnáct,“ řekl muzikant Aha!. Žižka byl z hudební rodiny, bubeníkem byl i jeho otec Vladimír (†82) a bubnuje taky bratranec Karel Vlach, který žije v Německu.

Urnu má doma

Vdova Olivie má urnu s popelem milovaného muže doma. Prožila s ním dvacet krásných let a nedokáže se s ním rozloučit.

Připili mu na karu

V blízké vinotéce se po vystoupení sešla pěkná řádka zajímavých lidí. Skladatel Ondřej Soukup (70), vdova po klavíristovi Rudolfu Roklovi (55), s nímž Honza hrál ještě tři týdny před jeho smrtí v roce 1997, Giovanna Roklová (80), Slávek Talián, Jarmila Gerlová (78) a Vlasta Kahovcová (78), kteří doprovázeli Karla Gotta, a řada dalších osobností. Vzpomínky nebraly konce.

Dominika Gottová po pěvecké premiéře: Další song? Nevylučuji to...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.