Tajná řeč Madeleine Albrightové (†84): Co na srdci, to na broži! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Tajná řeč Madeleine Albrightové (†84): Co na srdci, to na broži!

Madeleine Albrightová zemřela ve věku 84 let.
Madeleine Albrightová zemřela ve věku 84 let. (Reuters)

Jako ministryně zahraničí Spojených států tahle česká rodačka stála před mnoha těžkými rozhodnutími. A někdy musela krotit svůj pověstný temperament. Madeleine Albrightová (†84), která tento týden podlehla zákeřné rakovině, ale věděla, jak sdělit to, co ústa říci nesměla: brožemi!

Sama tomu se smíchem říkala »brožová diplomacie«, a dokonce o své sbírce vydala knihu Tajná řeč broží (ta vyšla i v Česku). Pár kousků téhle bižuterie měla prý odjakživa, brože jí ale plně učarovaly po rozvodu, kdy hledala nějaký způsob sebevyjádření, ale nechtěla utratit majlant. Když se vzápětí stala velvyslankyní při OSN a později ministryní zahraničí, byl to i způsob komunikace. A čím byl větší věhlas Albrightové, tím větší a nápaditější byly brože.

Zemřela Madeleine Albrightová: Češka, která se dostala až na vrchol americké diplomacie

Video se připravuje ...

Hledala drama

„Vzhledem ke své výšce (157 centimetrů) jsem byla vždycky přesvědčená, že se ke mně hodí spíš menší brože, ale pak jsem si začala kupovat i kousky, které byly větší, mohutnější, a někdy dokonce i výstřednější. Ke svému údivu jsem zjistila, že mi víc než usedlost vyhovuje dramatičtější poloha,“ vzpomínala. Na zahraničních cestách i jiných oficiálních událostech místo neosobních darů začala dostávat právě brože a lidé vyrábějící bižuterii jí děkovali, že jim tímhle trendem zachránila živnost.

Reflexe Kalouska a Stoniše 48: Albrightová měla zásadní vliv na naši zemi

Video se připravuje ...

Přišel i krab!

A jak v rámci diplomacie ukázat diktátorům, jako byli Saddám Husajn (†69) či Kim Čong-il (†69), co si o nich myslí? No právě vhodně zvoleným šperkem! Někdy si ale z tohohle svého koníčku sama Albrightová dělala legraci. „Střednímu východu jsem věnovala víc času než kterékoli jiné oblasti. ... Sice jsem si většinou připínala holubici, ale našly se i chvíle, kdy jsem byla natolik nespokojená s tempem vyjednávání, že jsem ji nahrazovala želvou, hadem, a pro zesílení účinku dokonce i krabem,“ píše v pamětech.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.