Dramatický život krále zábavy Dolejše: Amputace před náhlou smrtí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dramatický život krále zábavy Dolejše: Amputace před náhlou smrtí!

Jen několik dnů před smrtí sdílel Radan Dolejš smutnou vzpomínku.
Jen několik dnů před smrtí sdílel Radan Dolejš smutnou vzpomínku. (D. Kundrát, archiv TV nova)

Dlouhé čtyři roky bojoval král televizní zábavy, kapely Šlapeto a dvorní scenárista Karla Gotta (†80) o život. Nakonec Radan Dolejš (†57) problémům spojeným s těžkou cukrovkou neděli večer náhle podlehl. A odcházel v úplném osamocení.

Radan měl velké potíže s cukrovkou, která ho kousek po kousíčku »okrádala« i o nohy, už řadu let. Nikde se s tím ale nesvěřoval, o amputacích mlčel jako hrob. Občas si jen vylil srdíčko na Facebooku. Sice po svém, vnímavý člověk v tom ale nalezl veškeré jeho hoře. „Uplynulo 10 dnů, 10 měsíců, uplynuly 2 roky. Minimálně 10x mě osud hodil zas na startovní čáru. Nevadí. Minimálně 10x jsem vstal a zkusil jsem to znovu. Jsem mu vděčný, že mě zatím nepřehodil na druhý břeh. Zkusím se nepos*at ani v roce 2022 a za rok si řeknem, co dál,“ napsal jen devět dní před svou náhlou smrtí.

Zhubl 60 kilo

V roce 2018 Radan kvůli cukrovce musel podstoupit vážnou operaci nohy, při které přišel o prsty. Tehdy se ze svých 150 kil dostal na 90 a cítil se dobře. Takto pohublý, byť s hůlčičkou, se v červnu 2019 dostavil do Divadla Na Jezerce na Gottovy osmdesátiny. Slavík ho obdivoval a žasl, jak dokázal shodit 60 kilo. Tři měsíce nato ale zpěvák zemřel a jeho dvorního scenáristu to zdrtilo. Dalo mu velké úsilí vyrovnat se s jeho odchodem. Alkohol si kvůli cukrovce striktně zakázal, začal však zase jíst.

Pracovna v posteli

V únoru 2020 byl opět na operaci chodidla, protože špatně došlapoval. Další operaci mu znemožnila pandemie covidu-19 a Radan se už nemohl pohybovat ani o berlích. V dubnu 2020 už jenom seděl a ležel. Byl ale ve svém živlu, s Ivanou Gottovou (46) se pustili do předběžného scénáře k Poctě Karlu Gottovi, jež se měla odehrát v O2 areně. „V posteli mám pracovnu včetně všech technických vymožeností. Porady kvůli práci s Ivanou dělám přes telefon a obrazovku,“ svěřil tehdy deníku Aha! sám Dolejš.

Smrt Dolejše a první slova manželky. A Krampola nejhorší natáčení v životě

Video se připravuje ...

Sepse v noze

V listopadu 2020 ale dostal do nemocné nohy zánět, který vyústil v sepsi. Na ARO pražské Nemocnice Na Bulovce ležel dlouhých pět neděl. „Málem jsem to nepřežil. Operovali mi nohu a na sále jsem se dostal do kómatu a zůstal v něm tři týdny. Bylo to velmi špatné, už i lékaři začali pochybovat, že se z toho dostanu,“ řekl tehdy Aha! Radan.

Z anesteziologicko-resuscitačního oddělení ho přemístili na chirurgickou JIP až po pěti nedělích. Tam chudák strávil i vánoční svátky. Až na konci roku ho na jeho vlastní žádost převezli na rehabilitační kliniku, kde si v novém roce 2021 pobyl několik měsíců. Ale i tam pracoval, a hlavně se učil.

Felix o Gottovi: Smrt v přímém přenosu! Zpěvačka chytla naschvál Covid a zemřela

Video se připravuje ...

„Třetím ročníkem studuju divadelní vědu na filozofické fakultě a rozhodl jsem se získat doktorát,“ prozradil Dolejš v lednu 2021. Uplynul rok a cukrovka si vybrala svou daň. „Na co Radan zemřel, nevím. Rozhodně v tom ale měla prsty cukrovka,“ komentoval smutně kapelník Šlapeta Karel Hoza, jenž v neděli objevil Dolejše v jeho bytě bez známek života.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (25. 1. 2022)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.