27 let od skonu Kemra (†72): Mrazivá příprava na smrt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

27 let od skonu Kemra (†72): Mrazivá příprava na smrt

Nezapomenutlený Josef Kemr a Jiří Sovák v seriálu Chalupáři
Nezapomenutlený Josef Kemr a Jiří Sovák v seriálu Chalupáři (Foto Blesk Archív)

Letos v červnu to bude 100 let, co se narodil legendární herec Josef Kemr (†72). A zároveň včera uplynulo 27 let, co Bohouš Císař ze seriálu Chalupáři v pražské Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského zemřel.

Když Kemrovi v roce 1994 diagnostikovali rakovinu žaludku, trpěl už obrovskými bolestmi a od lékařů žádal upřímnost. „Prosil mě, abych mu dal rukoudáním slovo, že mu zaprvé řeknu, jakmile bude jasná histologie, o jakou chorobu se jedná. Zadruhé že mu řeknu po operaci, v jakém rozsahu ta choroba je a jestli jsou nějaké šance na další přežití. A hlavně zatřetí, nebudou-li tyto šance, tak mu řeknu v momentě, kdy se bude blížit konec života, kdy bude jasné, že už je blízko smrti,“ říká v dokumentu Příběhy slavných jeho lékař.

Docent František Chaloupka samozřejmě Kemrovu přání vyhověl. Když se čas dědy Komárka z komedie Na samotě u lesa nebo Plhy z Marečku, podejte mi pero! naplnil, docent za ním přišel do pokoje. Kemr smutnou zprávu hrdinně přijal a s klidem a vyrovnaně doktorovi poděkoval. Na svůj odchod byl geniální herec dokonale připraven. Dokonce přespával v rakvi. Byl to podivín. Hlásal třeba, že bez alkoholu dovede jezdit každý, kdežto ovíněn umí řídit jen zdatný šofér.

František Filip o Sovákovi a Kemrovi v Chalupářích: Proč jeden druhého nechtěl?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.