Rozloučení s Pavlem Chrastinou (†81): Vyprovázel ho jeho Olympic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rozloučení s Pavlem Chrastinou (†81): Vyprovázel ho jeho Olympic

U fotky byla Chrastinova kytara.
U fotky byla Chrastinova kytara. (Foto Aha! – P. Machan, M. Pátek, M. Pekárek, ČTK/V. Šimánek)

Jeho smrt všechny šokovala. Manželku, bývalou televizní hlasatelku Evu Dudkovou (77), kolegy z Olympiku i jedinou dceru Zuzanu z prvního manželství. Ta dokonce na pohřeb táty Pavla Chrastiny (†81) nemohla přiletět. Kvůli covidu nesehnala letenku z Ameriky.

Chrastina ještě před svátky telefonoval přátelům i dceři a stěžoval si, že upadl v metru a zlomil si ruku a pánev. Po operaci dostal zápal plic a 28. prosince zemřel. Byl to šok. Zuzana, která žije v Americe, kde byl léta po pobytu v Austrálii i její táta, nemohla přiletět. Na pohřeb ji nepustily covidová opatření, kvůli omezeným letům nedokázala koupit letenku do Česka. V první řadě tak usedla vdova Eva Chrastinová Dudková. Bývalá televizní hlasatelka je po operaci bypassu a bohužel má kruté následky. Špatně chodí, většinou používá invalidní vozík. Na pohřeb ji doprovodila dcera a vnučka a poskytovaly jí oporu.

Nad rakví promluvila kamarádka, spolužačka a příbuzná dalšího člena skupiny Olympic Jeňýka Pacáka (†65), filmová historička Milica Pechánková (76). „Byl jsi fajn chlap, slávu jsi uměl nést civilně,“ pochválila zesnulého. „Báječně se s tebou povídalo, měl jsi velkou empatii.“ Pak připomněla Chrastinův pobyt v zahraničí.

Petr Janda na pohřbu Pavla Chrastiny

Video se připravuje ...

„Když tady v Melantrichu zpívala Marta Kubišová Modlitbu, byl jsi v Austrálii a pak ještě v Kalifornii. Po tvém návratu do České republiky tě potkalo štěstí v podobě tvé ženy Evy,“ dodala Pechánková. Rakev s ostatky symbolicky zajížděla za zvuků písně v podání Petra Jandy (79) Jednou, která začíná slovy Až si nás jednou nejvrchnější kritik zavolá.

Od textů k filmům

Pavel Chrastina napsal texty k hitům Dej mi víc své lásky, Želva, Pták Rosomák a Snad jsem to zavinil já. Potom vystudoval na FAMU dokument a pracoval v ČST v redakci dětského vysílání. V období normalizace odešel do Krátkého filmu a v roce 1980 přes Jugoslávii emigroval.

Petr Janda: Na Janečkovu oslavu obul 20 let staré boty ze svatby!

Video se připravuje ...

Janda se děsí budoucnosti

Petr Janda ujistil, že bude víc slavit šedesátiny skupiny Olympic než své vlastní osmdesátiny. „Nevíme dne ani hodiny,“ řekl zasmušile.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.