Seriál Devadesátky: TEMNÉ OSUDY ČESKÝCH MAFIÁNŮ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Seriál Devadesátky: TEMNÉ OSUDY ČESKÝCH MAFIÁNŮ!

Případy 1. oddělení se vracejí do mafiánských Devadesátek
Případy 1. oddělení se vracejí do mafiánských Devadesátek (Foto Česká televize)

Šestidílná minisérie Devadesátky nás včera prvním dílem zavedla do mafiánského prostředí 90. let minulého stolení. Na obrazovce tak ožil nekorunovaný král podsvětí Ivan Jonák (†59), který svého času ve svém Discolandu hostil hvězdného Karla Gotta (†80), Petra Jandu (79) nebo Lucii Bílou (55). Nekalé praktiky v seriálu předvedl i kmotr František Mrázek (†47), se kterým měl Zlatý slavík také co dočinění…

Seriál byl natočen podle skutečných událostí, které zažil elitní kriminalista Josef Mareš (58), jenž je autorem scénáře a podílel se i na oblíbeném seriálu Případy 1. oddělení, kterému Devadesátky dějově předcházejí. Mafiánské prostředí je vykresleno dokonale a v prvním díle se objevili hned tři největší mafiáni pohromadě!

Ženy, víno a celebrity

V 90. letech vládl Ivan Jonák mafiánskému prostředí, jezdil po Praze jako král a kdo v té době nevisel na zdi jeho Discolandu Sylvie, jakoby nebyl! Všichni mu šli na ruku a nikdo si nedovolil odporovat. Ve svém království pořádal bujaré večírky, kterých se rády zúčastňovaly známé osobnosti. U sklenky posedával s Gottem, samozřejmě za účasti krásných žen. Alkoholové dýchánky zažil s Bílou, které sekundoval tehdy nezkrotný rocker Vilém Čok (60) s Ladislavem Křížkem (58) a na panáčka zašel i Petr Kotvald (62) nebo Janda.

Jonák se cítil nesmrtelným, vychutnával si život plnými doušky a na ruku mu samozřejmě šli i úplatní policisté, mimo es z kriminálky. Vše mu procházelo do té doby, než byla zavražděna jeho žena Ludvika a veškerá pozornost kriminalistů se obrátila právě na Ivana... Jonákovu kontroverzní postavu v seriálu excelentním způsobem ztvárňuje Michal Novotný (42) a pro pamětníky mafiánova bohémského života musí být podoba neuvěřitelná.

Silvestr na Nově: Ondřej Sokol a Aleš Háma si zahráli na fakíry!

Video se připravuje ...

Slavík s kmotrem

Nejen s postavou Jonáka byl spjat »božský« Karel. Na lep skočil Františku Mrázkovi, když kývl na jeho nabídku stát se šéfem Nadace Interpro, která se starala o rodiny, jimž zemřel rodič-policista při výkonu služby. Také v seriálu padlo Gottovo jméno z úst Alberta Čuby (38), jenž se zhostil kmotrovy postavy. Zlatý Slavík podle někdejších informací věnoval nadaci 4 miliony korun, pak ze svého postu ale nečekaně odstoupil. „Neměl jsem čas se tomu věnovat. Tím pádem jsem nevěděl, co tam probíhá. Takže jsem to nemohl nechat běžet pod svým jménem. Oni to pochopili. Tak jsme se v dobrém rozloučili,“ prohlásil tehdy Gott.

Jiného názoru byl ale zakladatel nadace Miroslav Provod (65). „Karel Gott, který byl čestným prezidentem nadace, z ní kvůli podezření, že se v ní perou špinavé peníze, odešel,“ řekl tehdy podnikatel, jenž byl na počátku 90. let správcem Hotelu Orlík, který byl jakýmsi centrem bossů podsvětí. Několikrát tam vybuchovala auta, docházelo k napadání, vyhrožování a došlo i na vraždu.

Drbárna z ULICE: Luděk ztratil nervy!

Video se připravuje ...

Samozřejmě se tam jezdil rekreovat i Mrázek, který měl pod palcem všechny, kteří nejen na politické scéně něco znamenali, a vždy věděl, kde zatahat za správné nitky, aby mu jeho kšefty procházely. Ale ani vlivní lidé nestačili na to, aby v roce 2006 nebyl zastřelen. Počíhal si na něho doposud neznámý nájemný vrah a jednou dobře mířenou střelou ukončil jeho život.



Přečtěte si
AliAlice
10. 1. 2022 • 10:54

aveneta...

aveneta
10. 1. 2022 • 08:55

mbmb - pravdu máte v tom že tzv. mafie existuje dál....jen má jiný level už nejde o ten "nabubřelý" styk s celebritami a když tak v soukromí, ale princip je stále stejný..prostě prachy

mbmb
10. 1. 2022 • 06:45

Proč tak daleko ?! Vždyť Fagani kradou dál ,ale nesedí v diskotéce primitivecka Jonaka, ale pěkně pospolu s vysokými platy nici naší vlast

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.