Skutečné kauzy z mafiánských let: Případy 1. oddělení se vrací | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Skutečné kauzy z mafiánských let: Případy 1. oddělení se vrací

Případy 1. oddělení se vracejí do mafiánských Devadesátek
Případy 1. oddělení se vracejí do mafiánských Devadesátek (Foto Česká televize)

Už v neděli startuje na ČT nový krimiseriál Devadesátky. Jeho postavy ale budou divákům povědomé. Minisérie totiž »předchází« oblíbeným Případům 1. oddělení, takže se na obrazovkách objeví »staří známí« kapitán Plíšek či poručík Kozák. Jen v mladším vydání. Staronové postavy jsou doplněny novými vyšetřovateli v čele s Ondřejem Sokolem (50) coby nadporučíkem Tůmou, kteří řeší mafiánské případy divokých 90. let.

NOVÉ POSTAVY

Nadporučík František Tůma
Ondřej Sokol (50)

S velkým nadšením Ondřej kývl na nabízenou roli. „Detektivek je možná hodně, ale málokdy má člověk možnost být u pramene, jako je to v tomto případě. Krásně se nám to točilo,“ řekl Sokol, který si také leccos ze seriálových případů pamatuje. „Jsou to ikonické případy z devadesátých let, které jsme všichni prožívali a denně je sledovali. Tím pádem jsem si povědomí o nich nemusel nijak občerstvovat,“ doplnil.

Major Ivan Pauřík
Vasil Fridrich (45)

Nesmlouvavý »kápo« celého oddělení, který tým vede k nejlepším výkonům. Vasil na nabídku bez okolků ihned kývl. „Nadchlo mě výjimečně atraktivní téma, skvělý režisér a výtečné obsazení,“ prozradil Fridrich. „Ze všech případů je cítit naprostá absence úcty lidské důstojnosti a životu. Nejodpudivější je asi případ orlických vražd, kterými se seriál zabývá,“ dodal.

Silvestr na Nově: Ondřej Sokol a Aleš Háma si zahráli na fakíry!

Video se připravuje ...

Kapitán Václav Plíšek
Devadesátky: Martin Finger (51)
Případy 1. oddělení: Bolek Polívka (72)

Málomluvný, vášnivý rybář, který má ale velké kriminalistické kvality, taková je postava Plíška. „Zahrát si kriminalistu je pro mě vždy svátek,“ svěřil Martin s tím, že ve skutečnosti dříve uvažoval o studiu kriminalistiky. A jaké vlastnosti nechybí jeho »devadesátkovým« kolegům? „Urputnost, vytrvalost, smysl pro spravedlnost a mít pro strach uděláno,“ dodal Finger, jehož postavu v Případech 1. oddělení ztvárnil Bolek Polívka.

Poručík Tomáš Kozák
Devadesátky: Kryštof Bartoš (29)
Případy 1. oddělení: Ondřej Vetchý (59)

Nováčkem nastupujícím na oddělení je Kozák, který si kvůli svému mladému věku hned od začátku získal nedůvěru ostříleného kapitána Plíška. S vervou se ale pustí do všech vyšetřování. „Na vraždách teprve začíná, často si neví rady, snaží se dělat správná rozhodnutí, ale ne vždy se mu to daří, jak v práci, tak v osobním životě. V práci se někdy snaží tak moc, že je to až trapné, doma se bohužel nesnaží skoro vůbec,“ popsal Kryštof svou postavu benjamínka v týmu, jehož coby už ostříleného vyšetřovatele představoval v Případech 1. oddělení Ondřej Vetchý.

Bolek Polívka o svém projektu Zamrzlé úsměvy a přání do nového roku

Video se připravuje ...

Kapitán Josef Korejs
Devadesátky: Robert Mikluš (39)
Případy 1. oddělení: Miroslav Hanuš (58)

Kariérista a sólokapr, tak by se dala popsat postava kapitána Korejse. „Taky hodně machruje, což je ostatním nepříjemné. Pomůže ovšem, když je třeba,“ popisuje herec, kterého také zaujala dobová móda. „Policisté v devadesátých letech museli mít velké charisma, protože s těmi účesy a oblečením, co se nosily, by byli navždy sami,“ dodal se smíchem Mikluš, mladší verze Miroslava Hanuše z Případů 1. oddělení.

Kmotr Mrázek i Jonák z Discolandu

Autorem Devadesátek – stejně jako Případů 1. oddělení – je bývalý šéf pražské mordparty Josef Mareš (57), jehož alter egem je právě poručík Kozák. „Devadesátky a Případy 1. oddělení spojují především postavy. Jinak se ty seriály v mnohém liší,“ tvrdí ostřílený kriminalista. Jak už název nového seriálu napovídá, vše se bude odehrávat v 90. letech minulého století, kdy byla kriminalita na vrcholu a mafiáni se policistům vysmívali do obličeje. Příběhy jsou inspirované skutečnými zločinci, jako byli např. majitel Discolandu Ivan Jonák (†60) či kmotr František Mrázek (†47). Na první díl šestidílné minisérie se můžete těšit v neděli od 20.10 na ČT1.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.