Režisér seriálu Život na zámku: Po smrti se usmíval... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Režisér seriálu Život na zámku: Po smrti se usmíval...

Jaroslav Hanuš
Jaroslav Hanuš (Foto Aha! – P. Machan, M. Pátek, herminapress.cz, ČTK, Deník, ara)

Jako kdyby Jaroslav Hanuš (†70) zemřel v dávných dobách se starými vesnickými zvyky. Po smrti režiséra seriálu Život na zámku nebo legendární reklamy na prací prášek Vizir nedali do rakve, ale do postele, kde se usmíval. „Člověk, když ho viděl, měl pocit, že je na předávání cen TýTý,“ řekla Aha! vdova a spisovatelka Klára Gočárová (60).

Režisér zemřel minulý týden doma v náručí své ženy, když prohrál boj s rakovinou dutiny břišní. Poté ho umyli, oholili, oblékli do svátečního, navoněli a uložili do postele. A místo pohřební služby přijížděli k Hanušovým domů nejdřív kamarádi a kolegové a loučili se.

„Nestrčili jsme ho hned do penálu! Zemřel smířen a bylo to na něm vidět. Opravdu se na své kamarády, když se s ním přišli rozloučit, usmíval. Nikomu nebylo ouzko,“ popsala Aha! Gočárová a dodala: „Všichni mě pochválili, i farář, který přišel, jak to bylo důstojné, krásné a vlastně i radostné.“ A ve stejném duchu se bude odehrávat i zádušní mše za režiséra a rozptyl jeho popela.

Popel ve skalce

„Abych na Jardu pořád viděla,“ okomentovala Klára Aha! místo, kde manžela v květnu rozptýlí. Bude to pod okny kuchyně, kde si Klára pěstuje krásnou skalku. „Takový nejkrásnější bílý kámen bude Jardův, u něho bude křížek a cedulka s nápisem Jaroslav Hanuš Šejk Rokytnický,“ pokračovala dál Gočárová s tím, že její muž se narodil v teritoriu toku řeky Rokytky.

Součástí rozptylu na zahradě bude buřtyjáda a hudba ve stylu country, kterou režisér miloval. „Každý dostane chleba, hořčici, klacek a opeče si buřta. Manžel miloval buřty,“ komentuje Klára. Zádušní mše za Hanuše se odehraje kolem Hromnic, tedy 2. února, když už začne přicházet jaro a bude víc světla. „Domácí mše bude v našem obývacím pokoji neboli tzv. filmovém klubu v Čerčanech. Bude ji sloužit farář, který nás oddával,“ doplnila Gočárová.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.