Zvláštní dárek Zemana k narozeninám: BIČ NA ELEKTROŠMEJDY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zvláštní dárek Zemana k narozeninám: BIČ NA ELEKTROŠMEJDY

Prezident Miloš Zeman dostal k 77. narozeninám čokoládový dort
Prezident Miloš Zeman dostal k 77. narozeninám čokoládový dort (reprofoto Facebook/Blesk: Tonda Tran)

Novelu proti tzv. energošmejdům podepsal v pondělí prezident Miloš Zeman (77). Dodavatelé budou muset nově informovat zákazníky o cenových změnách adresně. Prezident den před svými narozeninami stvrdil i další normy. Přijde i omezení nevyžádaných hovorů s nabídkami.

Novela energetického zákona tak rozšiřuje ochranu zákazníků před nekalými praktikami nepoctivých obchodníků. Proti normě, na které se shodli poslanci, dlouhodobě protestovali velcí dodavatelé elektřiny a plynu nebo i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Zákon prý podle nich může energie zdražit.

Miloš Zeman a jeho nejslavnější bonmoty

Video se připravuje ...

Dodavatelé totiž budou muset svým zákazníkům prokazatelné doručovat informaci o tom, že se ceny jejich produktů mění a už nebude stačit vyvěsit informaci na internetu. Například firmy ČEZ, E.ON, Innogy nebo Pražská energetika náklady na adresné doručování vyčíslily až na zhruba 60 milionů ročně. Tvůrci zákona ale upřesnili, že firmy změny mohou zaslat nejen doporučeně, ale i e-mailem nebo obyčejným dopisem. Telefon na přání V průběhu příštího roku začne také platit novinka v oblasti reklamních telefonických nabídek.

Operátoři s podobnými nabídkami budou moci oslovovat jen ty, kteří si to výslovně přáli. Změna v telemarketingu nahradí dosavadní praxi, podle níž reklamní nabídky nesmějí směřovat jen k těm, kteří si to výslovně nepřejí. Také proti této novele bojovaly velké firmy. „Cílem je, aby spotřebitel nebyl obtěžován nevyžádanými telefonáty,“ obhajoval před nedávnem novelu ve Sněmovně vicepremiér Karel Havlíček (52, za ANO). Koňak na potom V pondělí také v Lánech navštívil prezidenta premiér Andrej Babiš (67, ANO). A rovnou mu k úterním narozeninám přinesl i dárek. „Je to koňak, který má stejné stáří jako pan prezident. Ale pan prezident si ho odložil, protože teď nemůže konzumovat tvrdý alkohol,” řekl Babiš. Přesně před týdnem se totiž Zeman vrátil z devítidenního pobytu v pražské Ústřední vojenské nemocnici, kde si podle Hradu poležel kvůli dehydrataci a mírnému vyčerpání. Včera tak prezident oslavil své narozeniny v poklidu. „Oslaví je odpoledne s rodinou a nejbližšími spolupracovníky v Lánech,“ napsal včera Aha! mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zemanovo zdraví: Proč se za něj Schillerová modlí? A co další politici?

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.