Matěj z lesa přinesl unikát: Našel vzácný hřib dřevožijný | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Matěj z lesa přinesl unikát: Našel vzácný hřib dřevožijný

Matěj Procházka z Olomouce.
Matěj Procházka z Olomouce. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Měl jen pár kousků na dně košíku. Přesto měl ale Matěj Procházka (7) z Olomouce důvod k radosti. Domů si totiž přinesl houbařskou raritu – dva hřiby dřevožijné.

„Šli jsme s dědou na houby, ale ještě nic neroste. Našli jsme jen tři malé bedly. Až když už jsme se vraceli domů, tak jsem si všiml dvou hříbků,“ prozradil Aha! malý Matěj a dodal: „Děda říkal, že je nezná, a tak je ukázal nějakému známému odborníkovi.“ Renomovaný mykolog Jiří Polčák byl z nálezu nadšen. „Je to hodně vzácná houba, už jsem ji dlouho neviděl. Jde jednoznačně o hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola). V tomto roce je to nejvzácnější nález, co jsem viděl,“ řekl.

Hřib dřevožijný

Druh je uveden v Červeném seznamu hub ČR v kategorii ohrožených druhů. V mnoha evropských zemích je zákonem chráněný. Houba je krom své vzácnosti zajímavá tím, že jako jediná hřibovitá roste na dřevě jehličnanů a parazituje na podhoubí dřevokazné houby – hnědáka Schweinitzova. Podle mykologa Jiřího Polčáka se o jedlosti tohoto hřibu moc neví, takže ji řadí spíše mezi houby nejedlé.



Přečtěte si
janapi
12. 8. 2021 • 07:18

Opravdu-tím že našli 3 bedle - vyplenili les? Nechte si patentovat debilitu vašeho mozku - určitě je to na umístění v Knize rekordů!

mbmb
12. 8. 2021 • 06:14

Plenění lesů a plně koše to je jen tady v CZ ! Absolutně to nesezerou ani za rok.Navic je to koření a nemá to žádnou jinou hodnotu mimo ozáření po výbuchu Černobylu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.