Nina Divíšková (†84): Zabil ji Alzheimer! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nina Divíšková (†84): Zabil ji Alzheimer!

Nina Divíšková
Nina Divíšková (Foto Roman Souček, Dan Černovský, Marek Pátek)

Odešla jen tři týdny před 85. narozeninami. Zemřela herečka Nina Divíšková, babička ze seriálu Vyprávěj i ze série filmových Bastardů. Poslední roky ji trápily různé nemoci, asi nejkrušnější byla Alzheimerova choroba. „Nina zemřela po poledni,“ potvrdil Aha! manžel herec a režisér Jan Kačer (84).

Přesnou příčinu smrti zatím nezná. „Teprve ji bude určovat koroner,“ řekl herec. „Odešla doma, ve své posteli. Je mi to neskutečně líto,“ dodal Kačer, který už před časem o nemoci ženy statečně promluvil a svěřil: „Stáří není nic moc. Je velmi těžké,“ popsal decentně, co s Ninou prožívá. Jen silná víra držela v poslední době charizmatického Jana Kačera nad vodou. A to sám bojuje s vlastními neduhy, zejména velice špatně chodí.

„Ačkoli svou ženu mám dnes ještě radši než dřív, tu nemoc a to stárnutí nenávidím,“ přiznal nedávno. Nemoc totiž nepřináší jen ztrátu vzpomínek a nemožnost dané osoby sdílet realitu. Mění nemocným i jejich povahu. Dělá je prchlivé a zlostné, dokonce i panovačné. „Já jsem pokorný vůči životu, ale co Bohu vyčítám, je ten konec. Kdyby stvořil svět jako stoletý kmet, určitě by s tím závěrem života naložil jinak,“ myslí si Kačer. O konci života má svou představu. Chtěl by, aby byl důstojný a nenápadný.

„Podle mne život není dar, ale půjčka. Je čas zaplatit, to všechno chápu. Nebouřím se, neprotestuju, ale ten konec se Bohu vymkl. Líbilo by se mi, kdyby to bylo jako u Indiánů. Vylezli bychom někam na kopec, rozhlédli se, nadechli a tiše odešli. Aby náš konec nebyl spojený se smutkem nejbližších a abychom odešli čistě a statečně. Nepozorovaně,“ dodává Kačer. Několik let musel přihlížet, jak se mu milovaná žena mění před očima. Byly i světlejší momenty, kdy se najednou Nina chovala jako dřív. Jenže o to těžší bylo pak přijmout, když nemoc znovu udeřila. S Janem Kačerem byla Divíšková více než padesát let a dcery spolu mají tři – Simonu, Kláru a Adélu, která je herečka.

Nina DIvíšková se v Gymplu stala kartářkou. Video zde:

Video se připravuje ...

Divadlo jí rozdělilo s mužem

Divadlo hrála Nina poprvé v Ostravě, pak přešla do Prahy, kde působila 35 let v Činoherním klubu. Její muž Jan Kačer v té době hrál s ní, ale byl poté z politických důvodů vyhozen a čtyři roky zůstal na dlažbě. Pak ho vzali v Ostravě a za ženou a dětmi do Prahy deset let jen dojížděl. Bylo to velice úmorné. Nina se po roce 2000 objevila také na scéně divadla Kalich. Filmografii má bohatou. Diváci si ji asi nejvíc oblíbili jako statečnou babičku v seriálu Vyprávěj, zahrála si i v Ulici a v Kriminálce Anděl.

Kolegové truchlí

Biser Arichtev (44), režisér Vyprávěj: „Ach jo, strávili jsme spolu jen 5 let, ale byla to čest a štěstí. Lekce lidskosti, pracovitosti a cti. Budu posílat ty odkazy dál. Děkuji.“

Veronika Žilková (59), herečka: „Nina mě naučila hrát divadlo a dala mi dvě rady. Abych se nikdy netočila k divákovi zadkem, a že když se líčím, tak nemusím vypadat jako Marfuša. Je to obrovská ztráta.“

Bára Fišerová (43), herečka: „Milá Nino, moje skvělá paní profesorko, moc ti děkuju za to, že jsi tu pro nás byla, bylo štěstí být na pár let součástí tvého života jako tvá studentka. Nikdy na tebe nezapomenu a mám tě schovanou v srdci.“

Lenka Termerová (73), herečka: „Jsme narozené ve stejný den 12. července, já byla o jedenáct let mladší. To mně je líto, ještě vydýchávám Libušku Šafránkovou. Nina hrála nějakou dobu v Dejvickém divadle, velice šikovná herečka je i Adélka a Simona moc dobrá soudkyně. Odchodu jejich maminky hluboce lituji, přála bych jí dobrou cestu a zapálím za ni svíčku.“

Trailer k seriálu Vyprávěj

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.