Libuška Šafránková (†68): Statečný čin při natáčení Vesničky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Libuška Šafránková (†68): Statečný čin při natáčení Vesničky!

Petr Čepek alias Turek s Libuší Šafránkovou.
Petr Čepek alias Turek s Libuší Šafránkovou.  (ČSFD)

Nesmrtelná komedie Vesničko má středisková (1985), filmový majstrštyk nejen Jiřího Menzela (†82), ale i herců, kteří filmu dali ten správný vesnický ráz. Libuše Šafránková (†68) si tu střihla roli nevěrné Turkové, která má beztak před rozvodem. Své tajnůstky ale Libuška pekla i se slavným režisérem.

S Menzelem se dobře znali z Činoherního klubu a byl to on, kdo urychlil její návrat po mateřské. Dokonce ji navštěvoval doma, ačkoli se tvářil, že chodí za jejím mužem Josefem Abrhámem. „Také se tvářil, že obdivuje malého Pepu, jenže mezitím mi nabízel roli. Já měla jiné starosti, hormony pracovaly, ani jsem nevnímala, že mě tlačí do divadla,“ vzpomínala oblíbená herečka na 70. léta. Nakonec se dala umluvit a Menzel ji obsazoval nejen na divadle, ale i ve filmu (Slavnosti sněženek). Když připravovali Vesničku, přemýšleli společně o jejím milenci, kdo by zahrál naoko nesmělého zootechnika ing. Kašpara. „Libuška mi tehdy řekla, vezmi Honzu Hartla. Ideální, plachý, nešikovný milenec. A hlavně mu pomůžeš,“ vylíčil mnohem později Jiří Menzel. Udělala na něj ty svoje kukadla. Hluboké oči… A režisér nemohl couvnout.

Jan Hartl (68) měl tehdy velký problém, směl jen na divadlo, dva roky nefilmoval. Našli u něho samizdatovou literaturu, měl kontakty s disidenty. Což bylo něco pro Menzela. Hartla si prosadil, vždycky šel rád hlavou proti zdi. „No vidíte, a lidi si Honzu pamatují hlavně z téhle role,“ prohlásil.

Blesk Podcast: Šafránková uměla postavit do latě Hrušínského i Čepka. Čím nás dojímala a rozesmávala?

Video se připravuje ...

Sluníčko, co všechno rozsvítí

Libuška Šafránková, šedá eminence, pomohla filmu i herci. Zůstalo to mezi nimi, nikdy o tom nemluvila. „Ona je, jako když vyjde sluníčko, všechno okolo rozsvítí. Má auru, jako mají malé děti. Potěšíte se pouhým pohledem,“ vyprávěl s láskou Menzel. Z natáčení Vesničky zbyl snímek, kde hercům předvádí, jak se budou na břehu rybníka líbat, objímat a jak ona neodbytného roztouženého milence odhodí do trávy. „Jsou scény, které rád hercům předehraji. Vím, jak to chci a ještě pobavím sebe i okolí,“ vysvětlil. Mezitím se ve vodě potápěl Petr Čepek (pruďas Turek) a dál už to všichni známe…

Celý speciál o herečce Libušce Šafránkové najdete v tištěné verzi Nedělního Aha!

Menzel by slavil 83. narozeniny: Jak vznikl jeho nejslavnější film? Podívejte se na Českej biják!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.