UPEČTE S LÁSKOU! Nejlepší recepty ke Dni matek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

UPEČTE S LÁSKOU! Nejlepší recepty ke Dni matek

Ilustrační foto
Ilustrační foto (shutterstock.com)

Druhá květnová neděle se blíží a s ní svátek všech maminek! Jak udělat té své radost? Upečte jí něco sladkého! Aha! vám přináší tři recepty, které zaručeně potěší!

Květinové sušenky

Potřebujete: ✔ 175 g polohrubé mouky ✔ 75 g krystalového cukru ✔ 65 g změklého másla ✔ ¼ sáčku vanilkového cukru ✔ 1 vejce ✔ ½ lžičky citronové kůry ✔ 3 hrsti jedlých kvítků (např. fialky, šeřík, sedmikrásky).

Postup: Smíchejte všechny ingredience, kromě kvítků, vypracujte hladké těsto, nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Troubu předehřejte na 160 °C. Těsto vyndejte z lednice, vyválejte z něj placku o tloušťce cca 4 mm. Naklaďte na něj kvítky, položte na něj pečicí papír a vyválejte placku o tloušťce 3 mm. Vykrájejte sušenky a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte zhruba 10 – 12 minut.

Banánové vafle

Potřebujete: ✔ 100 g hladké mouky ✔ 1 lžíci cukru, ✔ 2 lžičky prášku do pečiva ✔ špetku soli ✔1 zralý banán ✔ 90 ml plnotučného mléka ✔ 2 vejce ✔ 2 lžíce rozpuštěného másla. Na ozdobu: ✔ nakrájený banán ✔ javorový sirup ✔ hrst malin.

Postup: Smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Pomocí tyčového mixéru udělejte z mléka a banánu pyré. Do něj vmíchejte vejce a rozpuštěné máslo, vlijte do sypké směsi a vypracujte hladké těsto. Předehřejte vaflovač (nebo si připravte silikonovou formu). Vaflovač potřete olejem a nalijte do něj polovinu směsi a dodržte čas podle instrukcí výrobce. Pokud používáte silikonovou formu, vlijte těsto zhruba do ¾ jejího objemu a pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 15 minut. Podávejte s kousky banánu a malinami, přelité javorovým sirupem.

Mini větrníky se šlehačkou

Potřebujete: ✔ ½ hrnku vody ✔ ½ hrnku plnotučného mléka ✔ 100 g másla ✔ 1 lžičku cukru ✔ špetku soli ✔ hrnek hladké mouky ✔ 4 vejce ✔ 500 ml 33% šlehačky ✔ 1 balíček vanilkového cukru ✔ cca 2 hrsti malin ✔ moučkový cukr na posypání.

Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Začněte odpalovaným těstem. V kastrolu smíchejte vodu, mléko, rozpuštěné máslo a špetku soli. Přiveďte k varu a postupně přisypávejte mouku. Ztlumte výkon plotýnky a důkladně promíchávejte směs, dokud se nepřestane lepit ke kastrolu. Nechte chvilku vychladnout, pomocí ručního mixéru postupně zapracujte vejce a vypracujte hladké těsto. Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem vykružte od středu větrníky. Pečte 30 minut. Nechte vychladnout a větrníky rozpulte. Vychladlou smetanu vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem dotuha. Naplňte jí cukrářský sáček a šlehačkou ozdobte spodní část mini větrníků. Doprostřed dejte malinu a přiklopte vrchní částí. Posypejte moučkovým cukrem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.