Seriál Boží mlýny: TOČILI TO PODLE PODVODU NA BOHDALOVOU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Seriál Boží mlýny: TOČILI TO PODLE PODVODU NA BOHDALOVOU!

Boží mlýny
Boží mlýny (Česká televize)

Falešný bankéř, padělané obrazy a škody za několik milionů. To byla zápletka druhé epizody nového seriálu ČT Boží mlýny s Martinem Myšičkou ( 51) v roli kapitána Faita. Bystrému divákovi neunikla podobnost se skutečnou kauzou Jiřiny Bohdalové (89), které její osobní bankéř prodal tři padělky za 5 milionů korun!

Celý šestidílný detektivní seriál je inspirován skutečnými případy investigativního novináře Janka Kroupy (46). „Příběh paní Bohdalové samozřejmě určitou inspiraci poskytl, ale já jsem to úplně předělal,“ potvrdil deníku Aha! Kroupa.

Byt nad bankou

„Základní zápletka prodeje obrazů v bance vychází z reálného příběhu,“ vysvětlil novinář. „Chodil jsem do banky, která nad sebou měla byty k pronájmu, a to jsem využil v této zápletce,“ dodal Kroupa ke včerejšímu dílu, kde se to falešnými obrazy i lidmi jen hemžilo.

Padouch Řezníček

Tentokrát sedl na návnadu božích mstitelů nafoukaný podnikatel Lánský v podání Pavla Řezníčka (54). Do pasti nad bankou ho vlákal falešný bankéř VIP klientů Vincent Navrátil (24) alias Myšičkův student Alex, aby mu prodal údajně zastavený obraz Spící lodě od malíře Jana Zrzavého. Jednalo se samozřejmě o padělek. Alex s kapitánem Faitem a redaktorkou Markétou v podání Elišky Křenkové (31) šikovně připravili půdu pro Lánského nenasytnost. Podnikatelova chamtivost po obrazech ho nakonec stála tři miliony a vězení jako odplata za autonehodu, kterou sice zavinil, avšak byl zproštěn obvinění.

Boží mlýny: Originální videoklip k ústřední písni nového seriálu České televize

Video se připravuje ...

JAK TO BYLO DOOPRAVDY

Skoro před čtyřmi lety otřásla uměleckým světem kauza padělaných obrazů, která zasáhla i Bohdalovou. Její osobní bankéř Radek Pokluda (48) ji zlákal na nákup tří obrazů v celkové hodnotě pět milionů. Pokluda, který měl na starost VIP klienty, je prodával přímo v pobočce Komerční banky na Václavském náměstí. Pokaždé, když herečce přišla na účet větší suma, nabídl jí, ať investuje do umění, že to pak může zdědit rodina. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Těžce a poctivě jsem pracovala, abych tu vnukům něco zanechala. Raději nad tím nepřemýšlím, aby se mi neudělalo špatně,“ řekla tehdy deníku Aha! Bohdalová. Soud jí nakonec uznal odškodné »jen« 1,5 milionu korun za Zátiší s hrozny a dýmkou od Emila Filly. Ve skutečnosti za něj Jiřina zaplatila 1,95 milionu. U zbývajících dvou obrazů se nepodařilo prokázat, že pocházejí z trestné činnosti.

Jiřina Bohdalová oslavila 90 na Primě: Účet ještě neuzavírám, pořád jedu dál!

Video se připravuje ...

PODVEDENÝ PODVODNÍK?

Pokludovi Jiřina věřila a dokonce ji občas doprovázel i na akce. Dlouhých 8 let byl jejím finančním poradcem a dle posledních informací z loňského roku je vykutálený bankéř mimo republiku. Podle rozsudku by měl dostat také odškodné. Prý netušil, že obrazy jsou padělky...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.