Stoletá Alenka z Průhonic: Žijící kamarádka Adiny Mandlové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Stoletá Alenka z Průhonic: Žijící kamarádka Adiny Mandlové!

Oslavenkyně Alena Hrdličková s pečovatelkou Eliškou Svobodovou.
Oslavenkyně Alena Hrdličková s pečovatelkou Eliškou Svobodovou. (foto ara)

Znala se s pražskou prvorepublikovou smetánkou, přátelila se i s filmovou hvězdou Adinou Mandlovou (†81). Nyní Alena Hrdličková oslavila sté narozeniny. Jako dárek dostala oblíbený uherák a kachní paštiku.

Alena Hrdličková se narodila do zámožné pražské rodiny a jako mladá se kamarádila i s herečkou Adinou Mandlovou. Na slavnou hvězdu vzpomínala i na oslavě. „Pamatuju si ji moc dobře. Byla krásná, ale taky byla hodně na chlapy, to se tehdy vědělo,“ smála se seniorka.

Dostala uherák

Kvůli režimu ale paní Alena Československo opustila a většinu svého života strávila ve Švédsku. Se svým manželem na Skandinávském poloostrově podnikala, vlastnili zlatnictví a šperkařství. Podzim života se seniorka rozhodla strávit v bývalé vlasti. Onemocněla Alzheimerovou chorobou. Přesto právě nyní dovršila rovnou stovku. „Na oslavu jsem se těšila,“ říká paní Alena. Kvůli pandemii se musela obejít bez zástupů gratulantů, kteří by jinak určitě dorazili. Přesto i ji užila. Vzala si i svůj oblíbený šperk – náhrdelník ve tvaru ryby. Od personálu Alzheimercentra Průhonice, kde žije, dostala uherák a kachní paštiku, které má z jídla ze všeho nejraději. „Na tom si pochutném mnohem víc, než na nějakém sladkém dortu,“ libovala si.

Hezky se obléká

„Naše klientka je velice silná osobnost a je zvyklá na noblesní životní styl. Vždy hodně cestovala po světě a je to na ní z celkového vystupování silně znát. Jako správná dáma měla i služebnictvo. Velice ráda se dodnes také obléká do elegantního oblečení. Do společnosti si stále maluje rty,“ popsala pracovnice centra Eliška Svobodová, která jí pomáhá. „Paní Alena Hrdličková chce být stále maximálně soběstačná. Ačkoliv je na invalidním vozíku, obsluhuje ho sama bez cizí pomoci,“ chválila jubilantku pečovatelka.

Sexsymbol první republiky

Užívala si s Hugo Hassem i Oldřichem Novým Adina Mandlová byla sexsymbolem 30. a 40. let minulého století. Na svět přišla do rodiny drážního inspektora z Mladé Boleslavi jako Jarmila Mandlová. Jako mladou dívku ji matka poslala studovat do penzionátu do Paříže, po dvou letech ji ale vyloučili kvůli vztahům s muži. S jedním ze svým milenců měla i otěhotnět, podstoupila ale interrupci. U filmu začínala jako komparzistka. Nejen díky talentu a krásné tváři, ale hlavně díky vztahu s populárním Hugo Haasem se rychle prosadila do hlavních rolí.

Ty nejslavnější ztvárnila ve filmech Kristián nebo Noční motýl. Prožila románek s režisérem Otakarem Vávrou, herci Svatoplukem Benešem nebo Oldřichem Novým. Po válce byla obviněna z kolaborace s nacisty. Pro nedostatek důkazů ji propustili, ale nemohla sehnat angažmá. Proto se svým tehdejším manželem odešli do emigrace. Žila postupně v Anglii, na Maltě a v Kanadě. Celkem byla vdaná čtyřikrát. V roce 1990 se vrátila do Československa, ale o rok později zemřela.

Alzheimerova nemoc

Chronické onemocnění nervové soustavy, při které člověka trápí poruchy paměti a postupně ztrácí schopnost učit se. Onemocnění nelze vyléčit, ale při dorbé péči je možné jeho postup zpomalit.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.