Hana Hegerová (†89): KRIMINÁL KVŮLI GOTTOVU MILIONU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hana Hegerová (†89): KRIMINÁL KVŮLI GOTTOVU MILIONU!

Zemřela šansoniérka Hana Hegerová, které se přezdívalo česká Edit Piaf.
Zemřela šansoniérka Hana Hegerová, které se přezdívalo česká Edit Piaf. (Profimedia)

Nikdy se s ní život nemazlil. Začátkem osmdesátých let, v období normalizace, dokonce strávila Hana Hegerová (†89) půlrok v pankrácké věznici. To když jí přišel nedopatřením na účet milion, který patřil Karlu Gottovi (†80). Mohla za to česká abeceda. Respektive to, jak v ní jsou písmena seřazena po sobě. Po »G« následuje »H«...

V úterý zesnulá zpěvačka ani nevěděla, že onen million, za který si člověk tehdy mohl pořídit dvě vily nebo pět aut, není její. Účty si královna českého šansonu, která v úterý zemřela, nikdy nekontrolovala. „Byl to, myslím, obnos za roční práci. Jenže já nevěděla, že nejsou moje. Já na tady ty věci, jako jsou papíry a účty, nikdy neměla hlavu. Ty peníze na mém kontě skončily omylem od agentury, ve které jsem byla v seznamu hned za Gottem,“ vysvětlovala deníku Aha! sama Hegerová.

Slavík hořce litoval

Vše se provalilo až ve chvíli, kdy se Slavík začal shánět po svém ročním honoráři. A bylo zle! „Karel za to ale vůbec nemohl. Logicky se sháněl po svých penězích. A když se dozvěděl , co mi tím způsobil, byl moc nešťastný. Omlouval se a úplně mu bylo líto, že se ten jeho milion našel,“ pokračovala šansoniérka. To byl ale jen začátek důvodů, proč ji potom zavřeli. Soud k údajně odcizenému milionu připočítal i všechny její »prohřešky« proti režimu.

Hegerová měla jasno o pohřbu, i co s popelem. A Ivanka Devátá už knihu nedopíše

Video se připravuje ...

Kontraband ze Západu

„Tenkrát do Prahy přijelo auto ze Západu s disidentskými knížkami. A komunisti mysleli, že v tom mám prsty. Věděli vždycky, že nejsem »jejich«, a mysleli, že jsem zřejmě ty peníze utratila za tu dodávku,“ vysvětlovala Hana. Bydlela tehdy v pražských Dejvicích a jednoho dne pro ni přišli dva pánové a odvezli ji na prokuraturu. „A odtud mě odvezli už rovnou na Pankrác. Bylo to v zimě, protože jsem měla na nohách kozačky...“ vzpomínala Hegerová. Přestože milion Gottovi neukradla a ani nevěděla, že jeho peníze přistály na jejím účtě, soud označil její chování za zpronevěru. Na Pankráci si odseděla šest měsíců.

Milost od Husáka

Když byla Hana Hegerová ve vězení, nepostavili se za ni kolegové zpěváci, ale »žena za pultem « Jiřina Švorcová (†83). To díky ní dostala v roce 1981 prezidentskou milost. Herečka, a tehdy hlavně předsedkyně Svazu českých dramatických umělců a členka ÚV KSČ využila svého postavení a napsala žádost o milost prezidentovi a generálnímu tajemníkovi Gustávu Husákovi (†78). A ten jí vyhověl. „Když Hanu Hegerovou vyšetřovali kvůli údajné zpronevěře, což tak rozhodně nebylo, obrátila se na mě, vše mi vysvětlila a já jsem to předala na patřičná místa,“ prozradila tehdy Švorcová, která, ač sama zapálená komunistka, pomáhala i jinak smýšlejícím kolegům.

Blesk Podcast - Václav Hnátek o Haně Hegerové

Video se připravuje ...

Léto v kozačkách

„Měla jsem kozačky, bylo léto a bylo mi v nich horko,“ vzpomínala šansoniérka na den, kdy opustila vězeňskou bránu. „Ale doteď si nemohu na nic stěžovat. Hodně mě to obohatilo. A dodnes si vážím toho, že můj byt má u dveří kliku, kterou je mohu otevřít,“ svěřila Aha! Hegerová.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (25. 3. 2021)



Přečtěte si
mbmb
25. 3. 2021 • 06:55

to mate Kaju , modlu a pani HH neznam.Rvou se o penize rocni prijem v te dobe byl 28000kc netto Tak svobodny Kaja , bezdetna sislava Zagorova ,hihi Helenka museli mit legraci i aroganci ze vsech zebraku kolem ,navic zavrenych v PL, HU,SK ! Proto jejich deti v Jevanech jsou tak namyslene, Arogantni je i vrstva novych bohacu -Klaus,Topolanek atd

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.