Zemřela Marie Šupíková (†88): Přežila vyhlazení Lidic, převýchovu v Německu i covid | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zemřela Marie Šupíková (†88): Přežila vyhlazení Lidic, převýchovu v Německu i covid

Marie Šupíková, která jako dítě přežila vyhlazení obce Lidice (28. 4. 2017)
Marie Šupíková, která jako dítě přežila vyhlazení obce Lidice (28. 4. 2017) (Blesk:JAKUB POLACEK)

Bylo jí necelých deset, když nacisté vpadli do Lidic. Muže postříleli, ženy a děti odvezli, vesnici srovnali se zemí. Marii Šupíkovou (†88) poslali s hrstkou vybraných dětí na převýchovu do Německa. Ostatní děti zavraždili. Marie Šupíková v noci na pondělí zemřela.

Muže z Lidic nacisté v červnu 1942 zastřelili, ženy a děti odvezli do tělocvičny kladenského gymnázia. Tady si je nacisté pečlivě zkontrolovali a zapsali, než rozhodli o jejich dalším osudu. „Strávily jsme tam tři dny a tři noci. Pak nacisti oddělili mámy od dětí. Byl to nejhorší okamžik mého života,“ vzpomínala paní Marie na příšerné chvíle ještě v roce 2015 pro Aha!.

Na poněmčení

Děti pak odvezli do sběrného tábora v polské Lodži, kde spaly hladové a špinavé na zemi. „Pak přišel chlap v rajtkách a holínkách, chodil mezi námi a občas někomu klepl ukazovátkem na rameno, i mně. Tehdy jsem to nechápala,“ vysvětlila paní Marie. Klepnutí na rameno jí zachránilo život. Znamenalo, že s dalšími šesti děvčaty a jedním chlapcem ji vybrali na poněmčení, válku přečkala u německé rodiny.

Setkání s mámou

Do Čech se Marie vrátila 7. srpna 1946. V krčské nemocnici se setkala s maminkou Alžbětou (†42), která tu ležela s těžkou tuberkulózou po návratu z koncentračního tábora v Ravensbrücku. Čtyři měsíce na to zemřela a o Marii se pak starala teta. „Nás, lidických dětí, přežilo jen sedmnáct. Vážím si života a jsem vděčná za každé ráno,“ řekla Marie Šupíková. Ta své zážitky z války na besedách předávala dalším generacím. V noci na pondělí zemřela. „Překonala covid a byla očkovaná, zemřela na jiné zdravotní komplikace,“ řekl ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík.

Přežila vypálení Lidic: Paní Miloslava popisuje noc hrůzy!

Video se připravuje ...

Z Marušky byla Ingeborg

Po nacistické selekci nejprve musela do dětského domova u Poznaně, kde absolvovala roční výcvik. Už jako jedenáctiletou si ji tam pak vybrali manželé Schillerovi. Z české Marušky se stala německá Ingeborg a u adoptivních rodičů byla do roku 1946. Pak si její adoptivní otec přečetl, že se pátrá po lidických dětech, odvezl Marii do Berlína, kde ji nahlásili českým úřadům a ona se mohla vrátit do vlasti.

Pomsta za Heydricha

Vyhlazení Lidic byla pomsta nacistů za atentát na protektora Reinharda Heydricha (†38). Kvůli údajné pomoci místních obyvatel atentátníkům vesnici vypálili a srovnali se zemí. Muže popravili, bylo jich 173. Ženy a děti skončily v koncentračních táborech. Některé děti vybrali Němci k převýchově. Ostatní pak krutě zavraždili! Svlékli je a naložili do náklaďáků s výfuky zavedenými dovnitř. Děti zahynulo 88. 

Víte, že...

...po konci druhé světové války se vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí? Nyní už žije jen poslední lidická žena Jaroslava Skleničková (94) a několik lidických dětí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.