Nejtěžší chvíle Hegerové (†89): Smrt syna, vězení i zákaz zpěvu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Nejtěžší chvíle Hegerové (†89): Smrt syna, vězení i zákaz zpěvu

Zemřela česká šansoniérka Hana Hegerová.
Zemřela česká šansoniérka Hana Hegerová. (Profimedia)

Právem patří mezi nejlepší zpěvačky československé hudební scény. Hana Hegerová (†89) byla označovaná za královnu šansonu nebo za českou Edith Piaf. Její životní cesta ovšem nebyla vždycky lehká, přestože dokázala vyprodat divadla i koncertní sály a její příznivci jí zbožňovali.

Ke zpěvu se Hegerová, narozená roku 1931 v Bratislavě, dostala prý tak, že neměla na uhlí, jak cituje zpěvačku Blesk.cz. „Od bratislavské Tatra revue jsem dostala nabídku, abych u nich v létě zpívala. Kývla jsem. Kdybych měla doma ústřední topení, tak žádnou zpěvačkou nejsem,“ prozradila. Ve stejnou dobu měla poznat i manžela Dalibora Hegera, s nímž přivedla na svět i jediného syna Matúše.

Semafor a zákaz zpěvu

Následně se dostala do Semaforu, který ji vynesl do hvězdných výšin. Ovšem pak přišel i první pád – Haně Hegerové bylo zakázáno zpívat. „Nejhůře mi bylo v době zákazu, kdy se mi i rozpadl vztah. Musela jsem se naučit žít sama a bez práce,“ vzpomínala zpěvačka. V té době totiž nejenže přišla o živobytí, ale také ztratila svou největší životní lásku, kterou byl Jan Roháč. S ním měla údajně Hegerová i čekat dítě, jenže prý potratila.

5 charakteristických písní naší nejslavnější šansoniérky Hany Hegerové 

Vězení

Na přelomu 70. a 80. let se dostala královna českého šansonu i do vězení, v němž strávila půl roku. Údajně jí byla prokázaná zpronevěra. Za vše přitom mohla malá účetní chyba, kdy peníze za vystoupení pro Karla Gotta byly poslány zpěvačce, která si toho nevšimla. Tenkrát jí údajně pomohla herečka Švorcová: „Když paní Hegerovou vyšetřovali, obrátila se na mě s žádostí o pomoc, které jsem vyhověla,“ prozradila Blesku před pár lety herečka.

Tragická smrt syna

Bezesporu největší ránou pro ni ale byl určitě předčasný odchod syna Matúše, který zemřel v říjnu roku 2015, bylo mu teprve 60 let. O jeho smrti nikdy moc jeho máma mluvit nechtěla. „Rakovina to úplně nebyla, ale měl smrtelnou nemoc,“ potvrdila ztrápeně sama Hegerová. Jedinou radostí jí tak zůstávali vnuci Matouš a Marek.

Lásko prokletá: 



Přečtěte si
mbmb
23. 3. 2021 • 16:41

vemi pekne napsany clanek ,neni co dodat ! RIP

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.