Poslední sbohem Vodňanskému (†79): POHŘEB | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Poslední sbohem Vodňanskému (†79): POHŘEB S GORILOU

Pohřeb Jana Vodňanského
Pohřeb Jana Vodňanského (CNC_Martin Hykl, David Kundrát)

Máme doma gorilu, peče toasty na grilu. Kdo by neznal slavnou písničku Jana Vodňanského (†79) a Petra Skoumala (†76)? A právě plyšovou gorilu přinesla rodina písničkáře Vodňanského, který zemřel 10. března s covidem-19, do smuteční síně v pražských Strašnicích.

Jan dokonce napsal knihu Máme doma gorilu. Plyšová hračka proto nemohla na pohřbu chybět. Stejně jako písně z legendárních pořadů Činoherního klubu S úsměvem idiota a S úsměvem donkichota. Ve smuteční síni usedla rodina a protože opatrnosti není nezbyt, ostatní smuteční hosté museli zůstat ve foyer.

Chartista z čítanky

„Byl to statečný, skvělý člověk,“ řekl o zesnulém režisér Jan Hřebejk (53). „Kromě autorství to byl i výborný interpret, uměl to podat. Měl strašně moc nápadů, nosil u sebe bloček a pořád si zapisoval,“ ocenil jeho všestrannost. „A taky to byl jediný chartista, který se dostal do čítanek pro základní školy,“ připomněl Hřebejk.

Rozuměli mu dospělí i děti

„Byl to velký básník. Bude mi po něm bude smutno,“ svěřil deníku Aha! posmutněle režisér a herec Jan Kačer(84), dlouholetý kolega z Činoherního klubu. „Prožil velký život a budeme na něj vzpomínat. Byl vždy bystrý, skvělý, tajuplný, rozuměly mu děti, rozuměli mu dospělí,“ dodal Kačer s obdivem.

Havel čekal s jeho ženou dítě!

Jako první dorazila do strašnického krematoria s hodinovým předstihem první manželka Jitka Vodňanská (77), která byla i milenkou exprezidenta Václava Havla (†75). Jiskra mezi nimi přeskočila v roce 1983 po jeho návratu z vězení, kde se ocitl ještě jako disident a politický vězeň. O rok později s ním dokonce čekala miminko! Když se to Václav dozvěděl, napsal jí sáhodlouhý dopis, v němž jí radil, aby šla na potrat.

„Nicméně nahlíženo z hlediska reálného stavu věcí – kdo jsi Ty, kdo jsem já, do jakých vztahů jsme zapleteni, nahlíženo tedy z tohoto hlediska, je to asi řešení rozumné a nejschůdnější, byť jakási nedobrá příchuť v puse po tom asi nám zůstane. Jenomže já skutečně nemám právo svou chuť mít syna Vašíčka (beztak by to byla jistě holka) nadřadit všemu ostatnímu, tj. reálnému zhodnocení situace,“ napsal Havel své milence Vodňanské. Potrat si Jitka vyčítá dodnes. „Nevím, co bych udělala dnes. Vím, co jsem udělala tehdy a čeho nepřestanu doživotně litovat,“ přiznává v knize Voda, která hoří, kterou napsala a vydala sedm let po Havlově smrti. „Dala bych, nevím co, kdyby to šlo vrátit. Někdy stačí zdánlivě malý, chybný úkrok a život se vykloubí do jiné zatáčky...“

Jiřina Šiklová na pohřbu Jana Vodňanského. Video zde:

Video se připravuje ...

Byl to jeden z nejlepších chlapů...

Poslední sbohem Janu Vodňanskému přišla dát také socioložka Jiřina Šiklová (85), která ho dokonce učila. „Znala jsem ho celý život. Šíleně mě to mrzí... Byl to chlap, jeden z nejlepších, které znám. Morální hodnoty měl uvnitř. Byl úspěšný, ale nikdy mu to nevlezlo do konce. Je ho škoda,“ řekla Aha! Šiklová.

Vdova po Skoumalovi nedorazila

Přestože Vodňanský tvořil dlouhá léta autorskou dvojici s Petrem Skoumalem, vdova po jeho parťákovi Ilona Svobodová (60) se na pohřbu neobjevila. Jeho smrt ji ale zasáhla. „Moc mě to dojalo. Ty jejich písničky jsou věčný a platí i dnes. Byla to skvělá dvojice. Vzájemně se doplňovali. Je mi to líto, že odcházejí slušní a skvělí lidé. Nespravedlivé,“ vyjádřila se hvězda nekonečného seriálu Ulice.

Jan Kačer na pohřbu Jana Vodňanského. Video zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.