Před 130 lety začala stavba Petřínské rozhledny: Pýchu Prahy chtěl Hitler odstřelit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Před 130 lety začala stavba Petřínské rozhledny: Pýchu Prahy chtěl Hitler odstřelit!

Petřínská rozhledna je jednou z nejznámějších dominant Prahy. Vůdci Třetí říše Adolfu Hitlerovi se ale nelíbila a chtěl ji zbourat.
Petřínská rozhledna je jednou z nejznámějších dominant Prahy. Vůdci Třetí říše Adolfu Hitlerovi se ale nelíbila a chtěl ji zbourat.  (David Malík, Profimedia)

Jedna z neodmyslitelných dominant Prahy a oblíbená turistická atrakce. Petřínská rozhledna, která byla inspirována Eiffellovou věží, se začala stavět přesně před 130 lety. Současnosti se ale málem nedožila. Měl na ni spadeno německý vůdce Hitler.

S nápadem vybudovat na Petříně rozhlednu přišel Klub českých cestovatelů, který v roce 1889 zavítal do Paříže na světovou výstavu. Zde byla světu představena Eiffelova věž. „Už cestou vlakem do vlasti se líhla myšlenka v Praze postavit něco podobného při příležitosti Zemské jubilejní výstavy v roce 1891,“ řekla Aha! kurátorka historických sbírek pro starší české dějiny Muzea města Prahy Jana Bělová.

Pětkrát menší

I když byl ke stavbě pražský magistrát dlouho skeptický, nakonec svolil a projekt podpořil finanční půjčkou. Základy osmibokého ocelového tubusu tak začaly vznikat 16. března 1891 podle návrhu arch. Vratislava Pasovského, autory konstrukce pak byli ing. František Prášil a ing. Julius Souček z Českomoravské strojírny. „Téhož roku, 20. srpna, byla rozhledna zpřístupněna veřejnosti,“ uvedla dále Jana Bělová. Během necelého půlroku rozhlednu postavilo přibližně 60 montérů a další pomocný personál. Oproti Eiffelovce byla s výškou 63,5 metrů zhruba pětkát menší.

Neposlechli vůdce

Akčliv je rozhledna dodnes velmi oblíbenou turistickou atrakcí, málem hrozilo její zbourání. „Když Adolf Hitler v roce 1939 zavítal do Prahy a z Pražského hradu se díval na okolí, nelíbilo se mu, jak z lesnatého vršku vystupuje rozhledna, která je Eiffelovce podobná,“ vysvětlila Bělová. I když k odstřelení dokonce vydal příkaz, nikdy k němu naštěstí nedošlo.

Evakuovali stovku lidí

První ránou pro rozhlednu byl požár, který vypukl na jejím vrcholu v srpnu v roce 1938. Příčinou byl zřejmě elektrický zkrat ve výtahové kabině. Během zásahu muselo být evakuováno sto návštěvníků. Hašení, které bylo vzhledem k výšce velmi náročné, trvalo zhruba 40 minut.

Víte, že...

...předtím, než byly na rozhledně vysílače a antény, zdobila její vršek svatováclavská koruna? Dále tam byla i vlajková žerď. Vysílač byl uveden do provozu 1. května 1953.

Pařížský originál

Až do roku 1930, kdy byl dostavěn Chrysler Building, byla Eiffelova věž v Paříži s výškou 300,65 metrů nejvyšší stavbou světa. Dnes měří včetně antény 324 metrů.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.