Obrovská touha Ladislava Štaidla, jenže... Ani vliv mu nepomohl? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Obrovská touha Ladislava Štaidla: Nasadil všechny »zbraně«, jenže...

Štaidl dal Gottovi životní facku po 25 letech úspěšné spolupráce.
Štaidl dal Gottovi životní facku po 25 letech úspěšné spolupráce. (ČTK, archiv Blesku)

Vědělo se, že si hudebník Ladislav Štaidl (†75) rád zahrál ve filmu či v televizních inscenacích, bavily ho zábavní pořady, zpíval písně, které nechtěl Karel Gott. A úspěšně! Ale že prahl po hlavní roli, to nikdo netušil. A skutečně. Měl velký zálusk na postavu amerického detektiva Nicka Cartera v komedii Adéla ještě nevečeřela. A obětoval tomu hodně.

Roli nakonec dostal slovenský herec Michal Dočolomanský (†66). Tehdy se stal idolem dívek a dam. Ihned se do něj napříč Československem zamilovaly. Sotva však, chuděrky, mohly tušit, že má raději chlapce. To Láďa Štaidl byl jiná liga, žádné sukni nedal pokoj, účinkování ve filmu by jistě lépe zúročil… Jenže se tak nestalo, slavný muzikant si ale rozhodně nestýskal. Navíc na straně poražených byla další zvučná jména. Předně je třeba připomenout, že roli původně psali pro Roberta Redforda (84), ovšem agent slavného herce promptně režiséra Oldřicha Lipského a scenáristu Jiřího Brdečku usadil. Na honorář by padla patrně značná část státního rozpočtu, byť socialistického! Málo se ovšem ví, že role byla zamýšlena také pro Jiřího Kodeta! Neúspěšným v konkurzu byl také Jaromír Hanzlík, tehdy rovněž velká hvězda. Co jméno, to pojem.

Nedopadl Redford, a tak se tvůrci rozhodli uspořádat casting. A toho se zúčastnil i Ladislav Štaidl. Neváhal si zakoupit drahou letenku a kvůli konkurzu na otočku letět do Prahy z NSR, kde měl turné s Karlem Gottem. „Nám neřekl ani slovo. Už ani nevím, co si vymyslel, když na den zmizel. Láďa to úzkostlivě tajil, věděl, že by nás tím fakt pobavil a měl by to dlouho na talíři,“ vzpomíná sboristka Štaidlova orchestru Vlasta Kahovcová (77). Jedním dechem také dodává, že Štaidl by bezpochyby šviháckého amerického detektiva zahrál líp, měl noblesu, vystupování, byl vážně velký světák. „A Karlovi to už vůbec nemohl říct. Nejdřív by se mu strašně chechtal, pak by mu vyčetl, že se nesoustředí na koncert a bude večer unavený.“

A úplně největší průšvih by prý byl, kdyby tu roli náhodou opravdu dostal. „To by mu Karel záviděl a bylo by s ním k nevydržení,“ dodává se smíchem Vlasta Kahovcová. Gott vždy toužil po hlavní roli ve filmu a tohle by jeho žárlivost neunesla. Kahovcová se Štaidlem společně s Jitkou Zelenkovou a Jarmilou Gerlovou na Gottově turné tehdy v roce 1976 samozřejmě byla. Jediný, kdo věděl o tom, že si Štaidl brousí zuby na Cartera, byla Láďova tehdejší milenka Zelenková. Ale ta nic neprozradila. „Musíte si uvědomit, že Láďa byl poté, co se prosadil jako sólový zpěvák svou a Borovcovou písní Mží ti do vlasů, obrovským idolem českých a slovenských dívek a žen. Takovou hvězdou, že ho režisér Oldřich Lipský sám pozval spolu s Jaromírem Hanzlíkem na casting,“ píše Zelenková ve své knize Sem tam.



Přečtěte si
Alva
15. 3. 2021 • 19:29

Zpíval písně, které nechtěl Gott a dobře, to nemyslíte vážně, to se nedalo poslouchat-.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.