Zachrání Tomáška (1)? Připravte se, váš syn umře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zachrání Tomáška (1)? Připravte se, váš syn umře!

Rodině Tomáška může pomoci lék za 50 milionů
Rodině Tomáška může pomoci lék za 50 milionů (Foto Aha! – Karel Janeček, rodinný archiv)

Na první pohled je Tomášek Fiala (1) z Ostravy zdravý kluk. Ještě mu ale nebyl ani rok, když mu lékaři diagnostikovali spinální muskulární atrofii (SMA). Léčba onemocnění je možná, avšak drahá. Uhradí 50 milionů pojišťovna?

V nemocnici se Tomášek narodil Monice (30) císařským řezem 30. prosince 2019. Měl čtyři kila, krásně rostl, hrál si spolu se sestřičkou Adélkou (10) i tátou Tomášem (33). Až do desátého měsíce věku to byla doslova rodinná idyla.

Drsná prognóza

„Zdálo se nám, že špatně polyká větší sousta, a že by se měl pomaličku přetáčet na bříško, zkoušet si sedat. Zašli jsme na vyšetření, kde nám doporučili cvičení, pohyb se zlepšoval. Až do loňského 9. prosince, kdy přišla nečekaná drsná rána,“ vzpomíná Monika Fialová na přetěžký předvánoční čas. „Doktor konstatoval SMA, a oznámil nám, že Tomášek bude žít jen dva roky, že pak umře, ať jsme připraveni,“ rozplakala se maminka.

Potřebují miliony

Naopak v Brně dali rodině naději, že chlapeček může přežít. „Aby Tomášek žil, je nutné nějak získat 50 milionů na léčbu, na což my sami nestačíme,“ říká tatínek Tomáš. „Bylo martýriem vydolovat z pojišťovny už peníze na čtyři dávky Spinrazy, která nemoc zpomaluje. My potřebujeme lék Zolgensma, a ten je nejdražší na světě. Čekáme teď na vyjádření pojišťovny,“ dodal táta.

Rodině Fialových můžete pomoct i vy

Podrobnosti ze života Tomáška a i jeho rodiny, z průběhu jeho léčby a vývoje zákeřné choroby si můžete přečíst na adrese na www.bojujemeprotomaska.cz. Stránka obsahuje i návod, jak lze přispět na jeho nákladnou mnohamilionovou léčbu.

Tomášek (1) trpí spinální muskulární atrofii: Léčba vyjde na víc, než 50 milionů!

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.