Zemřela Hana Maciuchová (†75): Poslední slova kolegům před smrtí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Zemřela Hana Maciuchová (†75): Poslední slova kolegům před smrtí

Hana Maciuchová na akci Sebevědomí pro každý den (22. 1. 2020)
Hana Maciuchová na akci Sebevědomí pro každý den (22. 1. 2020) (Blesk:TONDA TRAN)

Krásná Anče z Krkonošských pohádek či oblíbená Miriam Hejlová z nekonečné Ulice. Tak si budeme navždy pamatovat herečku Hanu Maciuchovou (†75), která v úterý podlehla zákeřné nemoci.

Podle informací Aha! v posledních měsících bojovala v olomoucké nemocnici s druhým atakem rakoviny. A byla smířená s tím, že vede těžký boj, který možná nevyhraje. „Dovolujeme si vám oznámit smutnou zprávu, že dne 26. 1. 2021 nás po dlouhé a těžké nemoci opustila ve věku 75 let herečka Hana Maciuchová. Rozloučení proběhne pouze v úzkém rodinném kruhu,“ sdělila včera ČTK za rodinu sestra zesnulé Silvie Marková.

Ještě loni v listopadu si přitom herečka na zdravotní problémy nijak nestěžovala. Deníku Aha! si tehdy posteskla, že kvůli situaci spojené s covidem nemohla oslavit své půlkulaté narozeniny. „Jsem ohrožený druh, z toho vše vychází. Nechápu, že někteří spoluobčané covid podceňují,“ uvedla tehdy Maciuchová a raději se uchýlila pryč z Prahy na rodnou Moravu, kde měla větší klid. Také si v loňském roce přestala barvit vlasy. „Donutila mě k tomu uzavřená kadeřnictví,“ prozradila tehdy jednoduchý důvod.

Loučení s divadlem

V divadlech, kde předtím hrála, už před dvěma měsíci oznámila, že s herectvím definitivně končí. „Bylo to pro mne moc těžké. Hanička mi řekla, že už nebude hrát, že s ní už nemohu počítat,“ popsal Aha! principál Ungeltu Milan Hein (74). Tehdy ještě netušil, že se s ním Hana Maciuchová vlastně loučí.

Zemřela Hana Maciuchová (†75): Jak vzpomínala na Chalupáře?

Video se připravuje ...

Od Anče po učitelku Hejlovou

Ztvárnila stovky rolí ve svém milovaném Divadle na Vinohradech i ve filmu. Svou popularitu ale odstartovala postavou rázné Anče z Večerníčku Krkonošské pohádky z roku 1974.Byla velmi oblíbenou seriálovou herečkou. Mohli jsme ji vidět v Chalupářích (1975), v Dynastii Nováků (1982) nebo jako Olinu v Ženě za pultem (1977). Excelovala v dnes už kultovním seriálu Nemocnice na kraji města (1977), kde si zahrála žárlivou manželku záletného doktora Blažeje. Se svým životním partnerem Jiřím Adamírou (†67) se spolu potkali v seriálu 30 případů majora Zemana. Do povědomí mladších diváků se dostala jako učitelka Miriam Hejlová v nekonečném seriálu Ulice.

Nemůžeme opomenout ani její filmové role. Příliš ambiciózní maminku Osvalda, který dělá jen samé průšvihy s formeláky, si zahrála ve filmu Lucie, postrach ulice (1983). Nezapomenutelná je také její role hysterické matky ve filmu Samotáři (2000), jejíž hlášky »To máš z toho života, jaký ty vedeš« a »Vy na ni nesahejte, když ji jenom stěhujete« už dávno zlidověly. Se svým životním partnerem Adamírou strávila krásných 20 let až do jeho smrti v roce 1993. Kvůli zdravotním problémům herečka nikdy neměla děti.

Hana Maciuchová (†75): Proč v posledních letech nefilmovala?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
honzina
27. 1. 2021 • 07:42

Čest Vaší památce, Haničko!!!

mbmb
27. 1. 2021 • 07:07

RIP pozůstalým

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.