Skandály amerických prvních dam: Lesbické aféry i alkoholismus | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Skandály prvních dam USA: Lesbické aféry, alkoholismus i msta

Joe Biden při inauguraci s manželkou Jill, první dámou USA
Joe Biden při inauguraci s manželkou Jill, první dámou USA (Reuters)

Role paní Bílého domu je nevděčnou pozicí, která vyžaduje stálý glanc, eleganci a silnou vůli. Už Pat Nixonová prohlásila, že být první dámou je nejtěžší neplacená pozice na světě. 

Proto není divu, že i manželky amerických prezidentů provázely skandály, přešlapy či uklouznutí. Některé jsou obzvlášť pikantní. Vyhne se jim nová první dáma Jill Bidenová (69), která se pyšní dvěma magisterskými a jedním doktorským titulem?

Hillary Clintonová (73): Vyšetřovala ji FBI

Hillary Clintonová se zapletla hned do několika skandálů, někdy ne svou vinou. Jako právnička se účastnila procesu odvolání bývalého prezidenta Nixona, impeachment postihl i jejího vlastního manžela Billa Clintona poté, co se na světlo dostala jeho aférka se stážistkou Monicou Lewinskou. Nejvíce to však schytala během vlastní prezidentské kampaně poté, co porušila úřední předpisy a služební korespondenci vyřizovala ze soukromého e-mailu. Vyšetřovala ji kvůli tomu dokonce FBI.

Jackie Kennedyová (†64): Pomsta sestře

Manželka Johna F. Kennedyho označení první dáma nenáviděla. „Zní to jako označení pro koně,“ říkávala. Jako žena záletnického prezidenta si toho musela nemálo vytrpět. Podle jedné biografie byla Kennedyho milenkou i její mladší sestra Lee Radziwillová. Za tento románek se jí však Jackie pomstila tím, že se později vdala za magnáta Aristotela Onassise, do kterého byla Lee dříve zamilovaná.

Přísaha Joea Bidena

Video se připravuje ...

Eleanor Rooseveltová (†78): Láska k ženám

Žena Franklina D. Roosevelta (32. prezident) byla známá svými diplomatickými schopnostmi a aktivismem, klepy se však zabývaly zejména jejím vztahem k ženám. Rooseveltová, jinak nejdéle sloužící první dáma, si s novinářkou Lorenou Hickokovou vyměnila na tři tisíce dopisů, které čtenáře nenechávají na pochybách. „Chci tě obejmout a políbit na koutek tvých rtů,“ píše v jednom z nich. Její srdce si měla údajně získat i pilotka Amelia Earhartová.

Nancy Reaganová (†94): Posedlá věštěním

V roce 1981 došlo k neúspěšnému atentátu na republikánského prezidenta Ronalda Reagana. Jeho ženu Nancy to tak vyděsilo, že začala studovat astrologii a pravidelně vše konzultovala s jasnovidkou. Údajně byla věštěním budoucnosti tak posedlá, že bez jejího souhlasu nevzlétl ani prezidentský letoun Air Force One.

Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta

Video se připravuje ...

Betty Fordová (†93): Alkohol a prášky

„Uvědomila jsem si, že jsem nejen závislá na lécích, které beru na svou artritidu, ale i na alkoholu,“ přiznala bývalá první dáma let sedmdesátých krátce poté, co ji v roce 1978 přijali do protialkoholní léčebny. Fordová trpěla bolestmi, které otupovala až 25 prášky denně. Alkohol se pro ni stal uklidňujícím elixírem. Později v Kalifornii založila léčebnu Centrum Betty Fordové.

Zajímavost z Bílého domu

První telefon Lucy Hayesová (†57), manželka Rutherforda B. Hayese (ve funkci 1877 až 1881), byla první první dámou s univerzitním titulem. A co je zajímavé, nainstalovala první telefon v Bílém domě a jako vyznavačka práv žen trvala na tom, aby vedle portrétů prezidentů v Bílém domě byly zavěšeny i portréty prvních dam.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.