Cyklokurýr o Svěrákovi: V čem lhal film Vratné lahve! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Cyklokurýr o Svěrákovi: V čem lhal film Vratné lahve!

Jako Josef Tkaloun (Zdeněk Svěrák, 84) ve Vratných lahvích
Jako Josef Tkaloun (Zdeněk Svěrák, 84) ve Vratných lahvích  (Foto Aha! – Jakub Poláček, ara )

Mrzne, až praští, každou chvíli se sypou z nebe vločky, zásilka do cíle ale dojet musí! Jako Josef Tkaloun (Zdeněk Svěrák, 84) ve Vratných lahvích vyjíždí za každého počasí i nejstarší pražský cyklistický kurýr Vladivoj Pavlíček (55).

Zatímco Svěrák v roli učitele v důchodu brigádničil jako kurýr do prvního pádu, Vladivoj Pavlíček zdolává křivolaké uličky dlážděné kočičími hlavami, proplétá se mezi všudypřítomnými auty a donedávna i davy turistů bez zázemí filmového štábu. A pravidelně i za cenu bolestivých karambolů se z nich zatím pokaždé oklepal.

„Předloni v lednu jsem si roztříštil loket, když jsem na kole uskakoval před tramvají. Dávali mi to dohromady půl roku a mám kvůli tomu kratší ruku,“ říká a pokračuje: „Zlomená žebra mám rok co rok. Když si chcete vydělat, musíte s tím fungovat. Vezmete si pár tablet proti bolesti a jedete dál, až vám to nějak sroste. Měl jsem taky otřes mozku, to když na mě spadl ze střechy rampouch. Dojezdil jsem den a večer šel do nemocnice. Zlomeniny prstů a rukou ani nepočítám.“

Po strništi bos: Kde se vzal Eda? Představitel mladého Svěráka o tom, jak se dostal k roli!

Video se připravuje ...

Současné období, kdy prší, padá sníh, mrzne, kolo klouže. „Zimu si musíte odkroutit. Říká se, že pořádný kurýr se pozná podle toho, kolik má odjetých zim,“ vysvětluje nejstarší cyklokurýr, který letos šlape už třicátou sezonu. „V Praze jsem byl na kole první kurýr. Teď jsem na kole úplně nejstarší. Moji vrstevníci dávno přesedlali na auta nebo motorky. Chci ale vydržet do pětasedmdesáti let. Někam do kanceláře si už sednout nepůjdu,“ říká bývalý profesionální fotbalista.

Co říká na Svěráka?

„Vratné lahve jsem viděl. Realita je ale jinde. Ve filmu se z vysílačky třeba ozve: »Nech mi Seifertku«. Tak to není. Mezi kurýry se ve skutečnosti odehrávají o zakázky velké boje. Celý den jste permanentně ve stresu, jestli práci dostanete, jestli vám ji přidělí a vy si vyděláte. Tlak je čím dál tím větší,“ říká Pavlíček.

Co znamená Po strništi bos? Zdeněk Svěrák prozradil tajemství názvu nového filmu!

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.