Pozor! Zítra je Modré pondělí, nejdepresivnější den | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Pozor! Zítra je Modré pondělí, nejdepresivnější den

Už aby bylo úterý!
Už aby bylo úterý! (istock.com)

Nejdepresivnější den roku zvaný Modré pondělí nám zítra zaklepe na dveře. Už několik let je za něj považováno třetí lednové pondělí. Ti, co mají domácího mazlíčka, jsou podle odborníků ve výhodě.

Ke zjištění, že právě tento den je nejchmurnější v roce dospěl britský psycholog Cliff Arnall. Vycházel z toho, že radostné opojení z Vánoc již pominulo, zbyly dluhy za dárky, dovolená je v nedohlednu, slunce minimum a novoroční předsevzetí nevycházejí. Letos vše navíc podtrhují zákazy související s vleklou pandemií. Jak nejen tento den, ale každý chmurný, nejlépe přežít?

„Depresemi trpí nejvíc střední manažeři, mají malý vliv,“ řekla psycholožka

Video se připravuje ...

Kromě klasických doporučení o zdravé stravě, pohybu a podobně, psychologové radí: mazlete se s mazlíčky, zejména chlupatými. „Při mazlení se psem či kočkou se v těle vylučuje hormon oxytocin, který vyvolává pocit bezpečí a pomáhá vytvářet dobrou náladu,“ vysvětluje psycholožka Radana Rovena Štěpánková. Podle ní je prokázáno, že zejména starší lidé, kteří pečují o nějaké zvíře, se rychleji uzdravují a dříve se vracejí i po léčbě z nemocnice.

Recept proti vánočním depresím? Setkávání s lidmi a zdravý pohyb, radí psycholog

Video se připravuje ...

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.