Kamila Moučková (†92) čtyři dny po smrti: PROBLÉM S POHŘBEM! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Kamila Moučková (†92) čtyři dny po smrti: PROBLÉM S POHŘBEM!

Kamila Moučková
Kamila Moučková (Aha! Tonda Tran)

Se slavnou hlasatelkou a ikonou roku 1968 se diváci a její příznivci nerozloučí. Lidé jí nebudou moct ani přinést květiny na hřbitov. Mohou si ji ale navždy uchovat v srdci... Kamila Moučková (†92), která zemřela v úterý, si totiž nepřála pohřeb ani hrob.

Nechtěla do studené země. Kladla dcerám na srdce, aby ji rozptýlily na jednom malém řeckém ostrůvku. „Říkala nám, holky, aspoň si uděláte výlet,“ řekla Aha! starší dcera Kateřina (72).

Jako s Pilarovou

Vše kolem smrti milované mámy zůstalo na ní. Její sestra Bára (69) se totiž potýká s covidem. Kateřina tak musela rozhodnout za ni i za bratra Ondřeje (64). Bylo to těžké a náročné. „Nebudeme pořádat žádné rozloučení. Uděláme to stejně jako Honza Kolomazník se svou ženou Evou Pilarovou,“ prozradila.

Počkají do jara

Kamila bude co nejdříve zpopelněna v jednom jihočeském krematoriu, protože měla jižní Čechy ráda. „Potom počkáme do jara, až bude normální situace, aby mohli přijít všichni, kdo měli Kamču rádi. Rozloučíme se s ní formou zádušní mše,“ upřesnila dcera Moučkové.

Zemřela Kamila Moučková (†92): Jak mluvila o zhoršujícím se zdraví?

Video se připravuje ...

Úžasné sestry

V létě se pak vypraví s Barborou do Řecka, aby naplnily matčino poslední přání. „Byla romantička, na tom ostrůvku prý spáchala sebevraždu jedna dívka, dcera řeckého spisovatele. Tak když si tohle místo vybrala, musíme její přání splnit,“ konstatovala Kateřina. Je moc smutná, že kvůli koronaviru nemohla být v posledních chvílích u mámy a držet ji za ruku. Na druhou stranu ji velice dojalo, jak se zachovaly řádové sestry boromejky. „Byly úžasné, vlastně to nemohlo být vzhledem k situaci lepší,“ uzavřela dcera Moučkové.

Pieta na Kavkách

Před budovou zpravodajství ČT na Kavčích horách vzniklo improvizované pietní místo. Pod fotografií Moučkové hořely dva dny desítky svíček. Teď už tam ale z bezpečnostních důvodů nejsou. Pieta vznikla z iniciativy mladých kolegů, kteří posílali květiny spolu s pozdravy i do Domova svatého Karla Boromejského, kde Kamila trávila poslední dny svého života. „Děkuju jim ze srdce, že na ni mysleli,“ vzkázala přes Aha! dcera Kateřina.

Kamila Moučková (†92) o okupaci 1968: Nebyla jsem statečná, měla jsem vztek

Video se připravuje ...



Přečtěte si
hanecek
28. 11. 2020 • 18:56

Jako největší propagátorce socializmu, SSSR a komunistů, před rokem 1968, bych navrhoval uložit jí vedle Lenina!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.