Tobogan slaví 30 let a 1253 dílů: Pamatujete, kdo je moderoval? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tobogan slaví 30 let a 1253 dílů: Pamatujete, kdo je moderoval?

Tobogan Tomáše Slámy s Martinem Růžkem.
Tobogan Tomáše Slámy s Martinem Růžkem. (Foto Aha! – M. Přibyl, ara)

Dnes je to přesně třicet let, co poprvé zazněla znělka rozhlasového pořadu Tobogan. Pamětníci ví, že u mikrofonu byl herec, moderátor a scenárista Tomáš Sláma (†64). Chybělo málo a roli srágorky v seriálu Vlak dětství a naděje hrál právě on. Pro postavu poštovního zřízence Pumplměho si Karel Kachyňa (†79) vybral Tomáše a Stanislava Zindulku (†86). Byli si velice podobní.

Nakonec ovšem z toho souboje hlavně díky přímluvě představitelky jeho ženy v podobě Heleny Růžičkové (†67) vyšel vítězně Zindulka. Jemu chtěla Helena, coby Anna Urbanová, říkat srágorko. Seriálová role je tedy nespojila, ale paradoxně měli potom navlas stejný smutný osud. Jak Helena, tak Tomáš zemřeli v roce 2004 po marném boji s rakovinou.

Proč měla Bohdalová blízko k herečce týrané komunisty? A Neckářovi se komplikuje život i zdraví

Video se připravuje ...

624 dílů

Tomáš Sláma jubilující rozhlasový Tobogan velice proslavil. Vytvořil a odvysílal 624 dílů této zábavné talk show. Hostil Karla Gotta (†80) i Stellu Zázvorkovou (†83), Petra Kostku (82) s Carmen Mayerovou (76), Květu Fialovou (†88). Nikdo kromě nejbližších spolupracovníků netušil, s jakou hydrou se stále usměvavý moderátor potají pere. Jeho smrt proto všechny šokovala, odešel uprostřed rozdělané práce. „Měli jsme na příští měsíc domluvené natáčení,“ přiznala tehdy smutně Eva Pilarová (†80).

Koncert bude

Štafetu po Tomáši Slámovi převzal moderátor Aleš Cibulka (43). Třicetiny si původně představoval trochu jinak. „Tobogan měl vyjet na turné a procestovat všechny kraje Česka. Program měl pak zakončit velkolepý koncert v pražské Lucerně. Tak snad příští rok,“ doufá. Ostatně jubilující oblíbený pořad se koncertu přece jen dočká. V sobotu zazní živě dvouhodinové vystoupení našich předních interpretů i gratulace od Jiřiny Bohdalové (89), Viktora Preisse (73) a Marka Ebena (62). Bude to již 1253. Tobogan v nepřerušené řadě.

Jak šel čas...

  • Dne 24. 11. 1990 v 11:04 se znělka Toboganu ozvala poprvé.
  • Název vymyslel Ivan Rössler (74).
  • Původně se vysílalo z Divadla u hasičů, ale byly i mimořádné přenosy z Národního divadla, z Divadla na Vinohradech, z hudebního divadla v Karlíně a z Karlštejna.
  • Od roku 2016 se každý rok uvádí do Síně Slámy (na počest Tomáše) známé osobnosti. Už v ní jsou například Hana Maciuchová, Eva Pilarová, Miroslav Donutil, Kamila Moučková a Juraj Jakubisko. Letos přibude 10 dalších. 
  • Václav Havel (†75) s manželkou byli hosty třikrát, vždy před vánočními svátky.

Jak bydlí Aleš Cibulka a Michal Jagelka: Jejich zářivé bydlení musíte vidět

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.