Série ČT Herec: Atentát na Sklenčku?! Kvůli Štěpničkové... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Série ČT Herec: Atentát na Skleničku?! Kvůli Štěpničkové...

Chramostová kauzu Štěpničkové popsala ve svých pamětech.
Chramostová kauzu Štěpničkové popsala ve svých pamětech. (Foto ČT, ara)

Ve druhé části třídílné minisérie ČT Herec se Jan Cina (32) coby prodejný umělec Stanislav Láník díky StB prosouložil do Armádního divadla. Nejprve tam všichni oplakávali smrt Stalina, a pak Standu přímo na jevišti během zkoušky postřelil ze samopalu kolega Malina, když chtěl odprásknout herce Skleničku. Jako pomstu za Jiřinku Pěničkovou...

Že jsou vám ta jména povědomá? Aby ne! Scenáristé Petr Bok (48) a Pavel Gotthard (33) s režisérem Peterem Bebjakem (50) se tentokrát inspirovali kauzou prvorepublikové hvězdy Jiřiny Štěpničkové (†73), na kterou StB v roce 1951 nastražila past, takže byla zatčena při pokusu o emigraci s tehdy tříletým synem Jiříkem, obviněna z velezrady a odsouzena k patnáctiletému vězení. Kolegyně z vinohradského divadla pro ni dokonce žádaly trest smrti! Stoprocentní důkazy sice chybějí, ale údajně šlo o Světlu Amortovou (†74), Soňu Neumannovou (†65), Jarmilu Švábíkovou (†62) a Světlu Svozilovou (†63).

 

Producent muzikálů Oldřich Lichtenberg: O konci divadel v Česku!

Video se připravuje ...

Soudce z lidu

Co s tím měl ale společného Ota Sklenčka (†72) alias seriálový Sklenička? „Když tehdy mámu chytili a zavřeli do vazební věznice na Pankráci, tak se v divadle svolala schůze ROH a hlasovalo se o petici žádající její uvěznění. Kromě čtyř herců všichni hlasovali pro. K soudu pak navíc poslali přes Otu Sklenčku, jenž v té době dělal soudce z lidu, dopis, v němž čtyři herečky vinohradského divadla žádaly soudkyni, aby mámě udělila trest smrti,“ vzpomínal syn odsouzené herečky Jiří Štěpnička (73). Mezi zmiňovanými herci, kteří se otevřeně postavili a statečně hlasovali proti trestu smrti pro Štěpničkovou, byli Josef Chvalina (†62) a jeho žena Lída Vostrčilová (†84). Nejen Vlasta Chramostová (†92) na ně ve svých pamětech vzpomínala jako na slušné a charakterní lidi. O to víc překvapí, že by se Chvalina (seriálový Malina) odhodlal zabít člověka...

Slepé náboje

Podle vzpomínek pamětníků se ve většině inscenací Divadla čs. armády (dnešního Divadla na Vinohradech) v 50. letech na jevišti skutečně velmi často střílelo, avšak naštěstí jen slepými náboji! „Způsobovalo to značný hluk a obyvatelé okolních činžáků si stěžovali, že kvůli intenzivní střelbě z jeviště nemohou spát. Přímo naproti divadlu bydlel herecký bard Jan Pivec, který prý z tohoto důvodu zcela vážně hrozil žalobou,“ popsala už dříve mluvčí vinohradského divadla Zuzana Paulusová. Žádný případ postřelení ovšem není nikde zaznamenán.

 

Lucie Bílá po vyléčení z covidu-19: Každému přeju, aby to prožil jako já

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.