Jelínek (85) plný pochybností: Nevím, zda si to zasloužím... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jelínek (85) plný pochybností: Nevím, zda si to zasloužím...

Rudolf Jelínek
Rudolf Jelínek (Foto herminapress a ara)

Je skromný, až to bolí. Herecká asociace ho letos poslala do dabingové Síně slávy, avšak Rudolf Jelínek (85) se zdráhal toto ocenění převzít. „Nevím, zda si to zasloužím,“ prohlásil na letošním udílení Cen Františka Filipovského za dabing.

Ztvárnil nejen majora Jirku Hradce v seriálu Třicet případů majora Zemana, ale také propůjčil svůj hlas hned dvěma Jamesům Bondům – Rogeru Moorovi(†89) a Seanu Connerymu (†90). Přesto v Přelouči, kde se ceny každoročně vyhlašují, před diváky přiznal: „Mám pochyby. Dostal jsem se tak do řady takových mistrů, jako byli Petr Haničinec, Eduard Cupák a Karel Hlušička,“ připomněl velikány, díky nimž můžeme bez problémů sledovat zahraniční produkci v kině i na obrazovkách.

Jeho žena, bývalá žokejka Martina Růžičková-Jelínková (56) ale deníku Aha! prozradila, že měl z pozvání velikou radost. Hned ráno se oholil a přemýšlel, co si vezme na sebe. A v Přelouči se zaradoval, když ho do Síně slávy uváděl dabingový král Dalimil Klapka (80). „Jsme s Rudlou spolužáci,“ ozřejmil »český poručík Columbo«. Rudolf Jelínek daboval také např. Charlese Bronsona (†81) či Jacka Lemmona (†76). „S tím jsem měl tu čest setkat se osobně na festivalu v Moskvě,“ řekl Aha! herec.

Rudolf Jelínek: Při rvačce mu málem zlomili ruku!

Video se připravuje ...

Herci vybírají peníze na Strejčka

Nejdojemnějším okamžikem během předávání dabingových cen byla návštěva u recitátora a herce Alfreda Strejčka (78). Před dvěma lety nečekaně zcela ochrnul v důsledku Guillain-Barré syndromu. Nyní už sedí na vozíku a může mluvit. Štáb za ním zajel do rehabilitačního ústavu na Slapech, kde se právě léčí. „Chtěl bych poděkovat prezidentovi Herecké asociace Ondřeji Kepkovi, který vyhlásil akci na mou podporu. Díky částce, kterou vybral, si mohu prodloužit léčbu o půldruhého měsíce,“ prozradil divákům. Ocenění, které k uvedení do Síně slávy patří, převzali za dědečka vnoučata Ema a Petr Jurášovi.

Herfortová je ráda kontaktní

Do síně vstoupila také Zdena Herfortová (74), kterou diváci znají nejen z právě reprízovaných Četnických humoresek, ale nyní i jako protivnou tchyni ze Slunečné. „Mám velkou radost,“ řekla potěšeně herečka. „Taky z toho, že jsme tady kontaktní,“ narazila na současnou, kvůli covidu bezkonktaktní dobu. Nabitý sál jí nadšeně zatleskal.

Zlatá vnoučata

Zvlástní cenu získala ČT za nečekaně nalezený díl cyklu Píseň pro Rudolfa III., který byl zcela němý. Svého dědečka Jiřího Hrzána (†41) nadaboval vnuk Antonín Holub (syn Báry Hrzánové a Radka Holuba), který studuje ve Francii cirkusovou školu. Cenu za dětský herecký výkon v dabingu si odnesl David Bergman za roli Marlona v seriálu Můj kamarád Marlon. Jeho babička prý byla šťastná, když slyšela vnoučkův hlas v televizi.

Rudolf Jelínek vzpomíná na natáčení 30 případů majora Zemana

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.