Pohřeb Miloše Říhy (†61): KYTIČKA OD NÁSTUPCE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pohřeb Miloše Říhy (†61): KYTIČKA OD NÁSTUPCE

Miloš Říha
Miloš Říha (Jaroslav Legner (Sport))

Záplava věnců, slzy, davy fanoušků. S trenérem Milošem Říhou (†61) se přišel rozloučit také nástupce na lavičce národního týmu Filip Pešán (42), někdejších svěřenců však přišlo jen pár.

Černé brýle, elegantní ohoz, v levé ruce květina a v ústech slova uznání. „Je to velká rána pro český hokej a samozřejmě i jeho rodinu. Miloš byl svůj, ale národní tým řídil dobře. V poslední době jsme často debatovali, sblížili jsme se,“ litoval Pešán Říhova předčasného odchodu. Vztah obou mužů se dostal na přetřes poté, co hokejový svaz loni v červnu s ročním předstihem oznámil, že Říhu na lavičce národního týmu vystřídá právě Pešán. Emotivní Říha to těžce nesl, dokonce zvažoval konec, ale se svým nástupcem si stále rozuměl. „I přes mediální přestřelky ohledně střídání na lavičce reprezentace, které ho určitě netěšily, jsme zůstali v přátelském vztahu,“ těší Pešána.

 

Na včerejším rozloučení dominovali fanoušci, někteří dorazili v dresech. Samotní pardubičtí hokejisté nemohli přijít kvůli večernímu pohárovému mači s Třincem, dostavil se alespoň sportovní ředitel Dynama Dušan Salfický. „Těžko se to přijímá,“ šeptal někdejší gólman, zatímco Robert Reichel marně utěšoval slzící manželku Karin. „Miloš odešel moc brzo,“ hlesl olympijský vítěz a nynější reprezentační asistent. S Říhou se loučili také trenér Josef Paleček, reprezentační kustod Zdeněk Šmíd nebo bývalí hokejisté Tomáš Divíšek, Jaroslav Kudrna, Jiří Vašíček, Petr Sýkora či Tomáš Rolinek. „Moc rád jsem pod ním hrál, a i když mě později už netrénoval, vždycky jsme si měli co říct. Byl bezvadnej,“ uctil Říhu Rolinek.

Kouče vyprovodil Olympic i Peter Nagy: Stále frajer!
Šest písniček hrálo Miloši Říhovi při jeho poslední cestě, pardubickou smuteční síní zněla slova, která emotivního kouče dokonale vystihovala. „Po celý svůj život rozdával jsem smích, měl jsem rád lidi a žil jsem pro potlesk,“ notoval Petr Novák. A když spustil Peter Nagy, slzy se do očí draly i těm největším hokejovým tvrďákům. „Aj tak sme stále frajeri, stále tí istí frajeri,“ rozloučil se na dálku i slovenský bard.

Co Říhovi hrálo na pohřbu
Když jsem šel z Hradišťa (Jožka Černý)
Jako za mlada (Olympic)
Aj tak sme stále frajeri (Peter Nagy)
Klaunova zpověď (Petr Novák)
Hallelujah (Leonard Cohen)
Ave Maria (Andrea Bocelli)

Odpočívejte v pokoji, pane trenére! Takový byl charismatický bouřlivák Miloš Říha

Video se připravuje ...

Rodinná rozlučka v utajení: Sbohem od manželky
Většinu z posledních pěti let strávil Miloš Říha ve vztahu se Soňou Obšutovou, stále však trvalo jeho manželství s paní Alenou. A žena, se kterou měl trenér dceru Andreu a syna Miloše, na svého muže nezapomněla ani po jeho smrti.Katafalk s rakví zasypaly desítky věnců, s Říhou se rozloučili hokejisté Pardubic, Brna nebo Třince. Prim však hrály květiny od rodiny. „Tatínkovi dcera,“ skvělo se vedle rakve, hned vedle zářil další dojemný vzkaz. „S láskou manželka,“ rozloučila se Alena Říhová.Obřad pro rodinu proběhl v soukromí dopoledne, čtyři hodiny před rozlučkou pro veřejnost. Soňa Obšutová zůstala na Slovensku (podle syna Miloše se s ní Říha senior před nedávnem rozešel), Říhova  někdejší partnerka tak alespoň zapálila virtuální svíčku na Instagramu.

Jágr: Byl to pan trenér, překvapil mě
Sice pod ním nikdy nehrál, přesto měl pro něj jen slova obdivu. „Pan Říha byl pan trenér,“ řekl legendární Jaromír Jágr (48), když včera zavzpomínal na zesnulého kouče. „Obrovské charisma, byl svůj, měl svoji vizi, šel si za ní a udělal pro ni maximum. Vždy si stál za svým a úspěchy přicházely víc a víc,“ vyjmenoval. Přiznal, že byl velmi zvědavý, jak se trenérskému bouřlivákovi povede na lavičce národního týmu. „A musím říci, že jsem byl velice překvapený výsledky i předvedenou hrou. Je to velice smutná událost, že odešel takový skvělý člověk...“

Miloš Říha (†61)
Narozen: 6. prosince 1958 v Přerově.
Zemřel: 1. září 2020 v Praze.
Hráčská kariéra: Přerov, Jihlava, Vítkovice, Gottwaldov, Brno, Hodonín. Trenérská kariéra: Hodonín, Zlín, Přerov, Pardubice, Karlovy Vary, Sparta Praha, Slovan Bratislava, Pardubice, Slovan Bratislava, Chimik Voskresensk, Pardubice, Spartak Moskva, Atlant Mytišči, Petrohrad, Pardubice, Omsk, Pardubice, Slovan Bratislava, reprezentace ČR.
Největší úspěchy: jako hráč mistr ligy s Vítkovicemi (1981), jako trenér 2x vítěz slovenské ligy se Slovanem (2002, 2005), nejlepší trenér KHL 2011 (vedl Mytišči).

Sbohem, trenére Řího! Odešel mladý člověk, hlesl Salfický. Smutnil i Pešán

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.