Komenský opět ožije na plátně: Chudíka vystřídá Švehlík se synem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Komenský opět ožije na plátně: Chudíka vystřídá Švehlík se synem!

Alois Švehlík
Alois Švehlík (Foto: Václav Šálek, ara)

Komenského všichni známe v podání Ladislava Chudíka (†91) z filmu Putování Jana Amose. Teď ale učiteli národů, od jehož úmrtí uplyne letos na podzim 350. let, propůjčí v novém snímku Jako letní sníh svou tvář Alois Švehlík (80). A mladého Amose si zahraje jeho syn David (48).

Filmaři v brněnské České televizi právě natáčejí setkání Komenského s malířem Rembrandtem, kterého představuje Igor Bareš (54). Natáčení na čas vystěhovalo z obvyklých prostor pořady Dobré ráno nebo Sama doma. „Natáčíme tu scény, které se odehrávají v Rembrandtově holandském ateliéru. Tam malíř už starého Komenského portrétuje a on mu vypráví o svém životě a vzpomíná.

Vznikl tu tedy jednak malířský ateliér, ale také interiér Komenského holandského bytu,“ prozradil režisér Lubomír Hlavsa (62). Hlavní část natáčení skončí v Brně příští týden, několik scén se bude ještě dotáčet později, ale to už bude většina materiálu ve střižně. „Film by měl být hotový v říjnu, zatím ho vyrábíme jako televizní film. Vzhledem k letošnímu výročí ale věříme, že by mohl zaujmout i distributory. Pak by se do prosince promítal v kinech, potom by jej odvysílala televize,“ nastínil režisér Hlavsa.

Alois Švehlík přebral: Na tiskovce se mu motal jazyk a utíkaly myšlenky!

Video se připravuje ...

Od Buchlova po Radhošť

Filmaři už natáčeli na několika místech ve Zlínském kraji, který na snímek přispěl dotací. Ve filmu o Komenském si tak jako kulisa zahraje např. hrad Buchlov, tvrz Kurovice či skanzeny v Rožnově pod Radhoštěm a Rymicích.

Vše o smrti Václava Vorlíčka (†88)! A herec Švehlík slavil nový film

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.