Major Zeman slaví výročí: Do služby vstoupil před 45 lety! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Major Zeman slaví výročí: Do služby vstoupil před 45 lety!

Třicet případů majora Zemana
Třicet případů majora Zemana (Foto: Kateřina Moravcová, reprofoto, archiv)

Má tisíce příznivců i odpůrců. Má fanklub jako rocková hvězda a každá jeho repríza přitahuje diváky k obrazovkám. To je major Jan Zeman, jehož 30 případů mělo premiéru před 45 lety.

Byl pátek 18. dubna 1975, 20 hodin a 15 minut večer, když Jan Zeman za doprovodu notoricky známé znělky poprvé na obrazovkách vykročil na silnici číslo 233 východně od Měděnce, kde záběr vznikl. Začal seriál Třicet případů majora Zemana režiséra Jiřího Sequense (†85) a více než 20 spisovatelů a scenáristů.

Chtěl do Národního

Hvězdou, oním majorem Janem Zemanem, byl Vladimír Brabec (†83).„Chci se vrátit do Národního. Pět let jsem nevstoupil na scénu, kde jsem si předtím zahrál tolik krásných rolí. Ty se už těžko kdy vrátí,“ posteskl si Brabec po premiéře seriálu. Netušil ale, kolik mu role přidělá vrásek v budoucnu. Jako herec si přitom přišel na své. „V podstatě je to 30 celovečerních filmů,“ řekl Českému rozhlasu Lubomír Zbořil z Fanklubu majora Zemana.

Případy plné hvězd

První klapka seriálu padla 22. března 1974 na zámku Líšno. Poslední pak 14. května 1979 na parkovišti na 55. kilometru dálnice Praha-Brno. Objevila se v něm snad každá dobových hvězd, včetně Eduarda Cupáka, jenž vždy odmítal politicky angažované role.

„Můžu aspoň nějak »bojovat« proti režimu a ještě za to dostat honorář,“ říkal, když si v epizodě Kleště zahrál komunisticky zápornou postavu.

Více rolí

Někteří herci se objevili i ve více rolích. Třeba Luděk Munzar (†85) hrál německého psychiatra ve Vyznavačích ohně a faráře v Křížové cestě, Josef Kemr (†72) malíře-padělatele v Mědirytině a vlásenkáře v Kleštích. Každý z nich, nejen Brabec, se pak podílel na úspěchu »díla«, které v době premiéry sledovalo 94 % diváků.

Pořád běží...

Seriál měl už řadu repríz na nejrůznějších stanicích. Zrovna dnes večer od 20.15 hodin uvádí program JOJ family osmý díl Strach.

Ideologická slátanina

Přestože výroba seriálu i výkony všech herců byly naprosto profesionální, doplatil na vznik v době hluboké normalizace. Mnozí mu tak pro přepisování faktů neřeknou jinak, než komunistická ideologická slátanina. Seriál měl také oslavit 30. výročí vzniku SNB. Na jeho natáčení se podílelo i komunistické Federální ministerstvo vnitra, které vlastnilo autorská práva.

10 Zemanových zajímavostí

  • Dosud se neví, kdo zahrál a nazpíval skladbu Bič boží v dílu Mimikry. Nikdo se k nahrávce nehlásí.
  • * Při natáčení dílu Kvadratura ženy přišel režiséru Sequensovi svůj nesouhlas s natáčením sdělit syn skutečného vraha, podle jehož činu díl vznikl.
  • * Postavu agenta Bláhy v podání Radoslava Brzobohatého (†79) nechali dramaturgové zastřelit, protože diváci si »nepřítele státu« příliš oblíbili.
  • * Major Zeman má i svoji sběratelskou figurku, v měřítku 1:6. Je prvním českým filmovým hrdinou, který se jí dočkal. Stojí téměř čtyři tisíce korun.
  • * Rozpočet na jeden díl dosahoval výše až 1,5 milionu korun, i s nákladnějšími se celá výroba vyšplhala na neuvěřitelných 58 milionů Kčs.
  • * Major Zeman se původně měl jmenovat Horák a měl pracovat u tajné služby. Původní koncept měl kombinovat filmový dokument a hrané scény.
  • * V archivu České televize jsou dosud hotové scénáře ke třem nenatočeným dílům: Hřbitovní kvítí, Otvírání hrobů a Chodec a kůň. Dílů, které ještě měly k třiceti hotovým vzniknout, bylo celkem 16.
  • * Po prvních deseti dílech si Vladimír Brabec zlomil nohu a vzápětí ho skolil infarkt! První scénou natočenou po zotavení byl skok pod vlak do dílu Romance o nenápadné paní.
  • * Ve čtvrtém díle Rubínové kříže hraje důležitou roli pohřební auto, unikátní terénní GAZ 69. Dodnes je v depozitáři Vojenského muzea v Lešanech.
  • * Vedení Komunistické strany (KSČ) záleželo na úspěchu seriálu tolik, že uvolnilo 21 tisíc marek na nákup západoněmecké osvětlovací techniky.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.