Šéfkuchař Pohlreich: Šokující slova o Bohdalové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Šéfkuchař Pohlreich: Šokující slova o Bohdalové

Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová (Zbyněk Pecák)

Zdeněk Pohlreich (62) už má za sebou mnoho kuchařských, televizních a autorských počinů. Slavný kuchař je známý tím, že jde s dobou, proto je úspěšný a daří se mu hned na několika frontách. I on však během své kariéry zažil bizarní věci, které by v dnešní době byly směšné a možná až nepředstavitelné.

„Tady by se daly jmenovat hromady věcí různých autorů. Věřím, že například Jiřina Bohdalová a Lenka Kořínková musely své knihy prodávat ve stotisícových nákladech. Dnes je to totální sci-fi. Doba se změnila, dřív vařily celebrity, dnes se menší celebritky staly přímo z kuchařů. Je to podle mě změna správným směrem, protože radit s vařením by měl ten, kdo to umí. Tehdejší praxe byla poplatná době. Vzpomínám si, že když jsem hned zkraje 90. let přijel zpátky z ciziny, dělal jsem přicmrndávku v jednom pořadu, kde vařily známé osobnosti…

Nevzpomínám si, jak se to jmenovalo, ale objížděli jsme různé domácnosti celebrit, které před kamerou vařily. Vybavuji si Jiřinu Bohdalovou, Jana Rosáka, Dagmar, tehdy ještě Veškrnovou, a myslím, že jsme byli ještě u Petra Novotného, kde vařil Alois Náhlovský. Dělal jsem tam takového toho člověka, který se připletl k talíři a řekl: „Ó, to je pěkné.“ Teď mi dokonce naskakují i některé recepty. U paní Bohdalové jsme vařili paví oka. Byl to řízek, v němž bylo do závitku zabalené kiwi, to celé přišlo do trojobalu a usmažilo se to. Po rozkrojení to opravdu vypadalo jako paví oko. Nemá smysl se ničemu z toho smát. Takhle to tehdy chodilo. Byli to miláčci národa a lidi zajímalo, ať dělali v televizi cokoli,“ pověděl Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro idnes.cz

„Nejjednodušší je každopádně o peníze přijít. Jinak se samozřejmě peníze vydělávají čím dál tím hůř. Všechny vstupy jsou zásadně dražší než kdy dřív a zřejmě bude ještě dráž. Do hry vstoupila věc, která se ještě před patnácti lety nijak moc neřešila, a to jsou personální náklady. To je položka, která vyletěla vzhůru, a z řady restauratérů se stali v podstatě rukojmí dělnické třídy, abych tak řekl. Musí lidem zaplatit, protože sami tu práci udělat nemohou. Úplně jsme přeskočili vývojovou fázi, která všude jinde ve světě a v Evropě byla běžná, a to je určitý family byznys. Typický model, kdy v kuchyni je chlap a na place manželka nebo třeba vzadu v kuchyni maminka a vpředu děti. To je něco, co se u nás nikdy moc neodehrávalo,“ řekl slavný šéfkuchař k tomu, zda je v dnešní době těžší vydělávat v gastronomii peníze.

Pohlreich, Koranteng, Jágr: V novém klipu zpívají hlasem Marka Ztraceného

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.