Přiznání Donutila: Největší svině mého života | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Přiznání Donutila: Největší svině mého života

Miroslav Donutil v pražské ZOO
Miroslav Donutil v pražské ZOO (Profimedia)

Role gentlemanů v dokonale padnoucím kvádru mu sednou jako ulité. Jenže v perfektně střiženém obleku se dají parádně zahrát i svině. Takovou je Miroslav Donutil (68) v dvoudílném televizním filmu Vysoká hra.

„Příběh je děsivý, odstrašující, komplikovaný, ale ne tak, jak je to komplikované ve skutečnosti. Přes to všechno si myslím, že je dobré vědět, že se tohle děje,“ vypráví herec o postavě, kterou na něj ušil režisér Jiří Svoboda. Ti dva na sebe slyší. Takže když hledal představitele pro postavu významného poslance, jenž pro získání premiérské křesla udělá opravdu cokoliv, vzpomněl si právě na Donutila. Jak už to v politice občas bývá, je tenhle kravaťák ze Sněmovny pořádný úlisný prevít...

Špína vrcholné politiky

A tak si třebíčský rodák zahrál snad největší hyenu své kariéry. „Moje postava opozičního politika je vysoko na žebříčku ve svinskosti. Větší svini jsem fakt nehrál. Tady jsem taková kultivovaná svině,“ tvrdí tím, že podobného grázla si zahrál v Trampotách pana Humbla (1997). Při všem, co se ve vrcholné politice děje, je tahle opravdu nejspíš úplně největší. Televizní film vychází ze skutečných vzpomínek policisty elitního oddílu a nyní senátora Václava Lásky. Jeho román Advokát Svobodu inspiroval. „Mnohé kauzy se před soud nedostaly, byly zameteny pod koberec nebo amnestované,“ říká režisér. „Myslím, že tato oblast veřejného života je ve skutečnosti daleko horší, než se podařilo natočit ve filmu,“ přilévá olej do ohně.

Intrikán s charismatem

S tím Donutil jen souhlasí. „Realita je ještě komplikovanější než jsme zahráli. Ale myslím, že je hlavně dobré, to vědět,“ upozorňuje herec. A proč si ho Svoboda pro postavu všehoschopného politika Morávka vlastně vybral? „Mirek je herec mnoha tváří. Dokáže být intrikán stejně jako seriózně působící politik s charismatem. Ve Vysoké hře mu to šlo moc dobře,“ chválí jeho schopnosti, které prodal v příběhu korupce, intrik a lumpáren. V příběhu, kde vysoká politika jde ruku v ruce s byznysem, a v němž se odrážejí konkrétní kriminální kauzy.



Přečtěte si
-bello-
27. 1. 2020 • 10:38

V době migrantské tsunami v r. 2015, kdy si do Evropy vynucovali vstup chudičtí a " politicky " pronásledovaní migranti z bývalých kolonií Německa, Anglie, Itálie, Belgie, Španělska, Francie ... atd. a byli to statní svalnatí mužové , kteří sem vláčeli těhotné manželky a přes plot házeli své děti nám Merkelová a Macron přikazovali kvóty. Slovo migrant bylo zakázané a na příkaz Bruselu jsme museli být politicky korektní.Všichni naši poslanci PS té doby byli přoposražení a jediný, kdo po svém zvolení nazval věci pravým jménem byl Zeman, to si já pamatuji.
Ale než se tak stalo, Donutil v své pohádce O Sněhurce možná zahrál další " svini " svého života a v " Planeta Jó " Marie Doležalová , která vítala mimozemšťany s " jinou pletí " taky! Obojí na ČT 1

vemenozmojistary
26. 1. 2020 • 21:07

Donutile, ty jsi taky největší 🐽

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.