Novoroční hostina v Lánech: Oběd pro Vivien, Frederika a Kate od Zemana | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Novoroční hostina v Lánech: Oběd pro Vivien, Frederika a Kate od Zemana

Andrej Babiš a silvestrovský pozdrav: Foto s rodinou a "motýle". S manželkou Monikou, dcerou Vivien a synem Frederikem
Andrej Babiš a silvestrovský pozdrav: Foto s rodinou a "motýle". S manželkou Monikou, dcerou Vivien a synem Frederikem (Facebook A. Babiše)

Dobré vínko, chutné pokrmy a politika. I letos se sejdou prezident a premiér při už tradičním novoročním obědě. Hlavě státu Miloši Zemanovi (75) i šéfovi vlády Andreji Babišovi (65, ANO) budou dělat garde jejich manželky. Jenže tentokrát zasednou k tabuli i děti státníků. A to poprvé v české historii!

Že budou u novoročního oběda i první dáma Ivana (54) a paní premiérová Monika (45) se očekávalo. Včera ale hradní mluvčí Jiří Ovčáček mnohé překvapil, když uvedl, že do Lán zamíří i děti politiků. „Prostě rodinný novoroční oběd jak má být, milý a přátelský. Jde o nápad, který se zrodil na vánočním setkání rodiny,“ napsal v SMS Aha! Ovčáček na dotaz, jak vznikla myšlenka pozvat na neděli do Lán i Kateřinu Zemanovou (26) s Vivien (19) a Frederikem (16) Babišovými. Že nápad přišel z Hradu, potvrdil Aha! i premiér. „Byl to návrh pana prezidenta, který jsme rádi akceptovali,“ uvedl.

Začal s tím Klaus

Podle zjištění deníku Aha! to bude vůbec poprvé, co se na podobné akci objeví i děti politiků. Za prezidentování Václava Havla (†75) i Václava Klause (78) totiž premiéry tradičně doprovázely jen manželky, jak potvrdil někdejší mluvčí prvního polistopadové hlavy státu Ladislav Špaček (70) i šéf hradní kanceláře za úřadování Klause Jiří Weigl (61). Tradici pravidelných novoročních obědů zavedl v roce 2004 Václav Klaus, když do Lán pozval tehdejšího ministerského předsedu Vladimíra Špidlu (68, ČSSD). Od té doby toto posezení neproběhlo jen jednou, kdy v roce 2013 odřekl Klausovi premiér Petr Nečas (55, exODS). Důvod tehdy neuvedl, ale za vším byly rodinné problémy.

Na čem si pochutnají

Paštika z kachních jater na portském víně, lánské pečivo

Candát pečený na másle se zámeckými brambůrky

Citronový a malinový sorbet s jahodami

Kdo jsou potomci mocných

Kateřina Zemanová

Věk: 26 Studium: University College London, obor kulturní antropologie.

I když výuka takřka celou dobu probíhala, minimálně od října je v Česku. Hrad mlží, ale podle posledních informací by se měla neznámo kdy ke studiu vrátit. Kdy se objevila na veřejnosti: První dcera se začala objevovat po boku svého otce, když byl v říjnu na rekondičním pobytu v nemocnici. Účastnila se i předávání státních vyznamenání v den státního svátku 28. října a kromě toho se objevuje i v příspěvcích Hradu na sociálních sítích (které zadarmo spravuje), jelikož v sídle prezidenta tu a tam provádí.

Vivien Babišová

Věk: 19 Studium: Dříve Prague British School, od roku 2018 studuje ve Španělsku.

Kdy se objevila na veřejnosti: Premiérova dcera netráví kvůli studiu v zahraničí většinu roku doma, a tak se po boku svého otce objevuje jen zřídka. Loni v červenci ale byla Vivien s Babišem na recepci na francouzské ambasádě, kde půvabná blondýnka přitahovala pozornost. Předseda vlády také občas zveřejní příspěvek na sociální síti, kde je vyfotografovaná celá rodina, jako to udělal naposledy při oslavách příchodu nového roku.

Frederik Babiš

Věk: 16 Studium: Neuvedeno

Kdy se objevil na veřejnosti: Oproti své sestře Vivien je Frederik trochu záhadný. Do společnosti po boku otce příliš nechodí. Občas ale udělá výjimku, jako v roce 2018, kdy v supermarketu po boku táty vybíral jídlo do charitativní potravinové sbírky. Tu a tam se také objeví jeho fotky na sociální síti Facebook, kde je zveřejňuje Babiš starší. O nejmladším premiérově potomkovi se ví, že hrál fotbal, tenis a také propadl jízdě na jetsurfu, což je prkno se zabudovaným motorem.

Průšvih s chudinou

Od trapasu s fotkami z bujaré vánoční párty se objeví poprvé na veřejnosti Monika Babišová. Ta v prosinci pobouřila veřejnost snímky, kde v kostýmku sexy pomocnice Santa Clause pózovala se svým kamarádem a floristou Ivanem Šablatúrou (40), který se oblékl do kněžského. Na kritické komentáře na sociálních sítích pak rozjařený květinář napsal: „My se bavíme na večírku a chudina u PC u fotek. Myslím, že je vše v pořádku!“ Jenže tím pořádně naštval Babiše, který ho označil za „arogantního hlupáka“ a pak ještě svému známému vynadal v soukromí. Tahle »prekérka« nakonec dopadla tak, že Babišová svůj profil zamkla a Šablatúra raději ze sociálních sítí zmizel úplně.

Šéfové Parlamentu mají smůlu

Zatímco děti premiéra Babiše si užijí novoroční oběd v Lánech, nejvyšší ústavní činitelé mají (alespoň prozatím) smůlu. Jak Aha! potvrdila mluvčí Senátu Sue Nguyen, předseda horní komory Jaroslav Kubera (72, ODS) žádnou pozvánku nedostal. A podobně je na tom i jeho kolega ze Sněmovny Radek Vondráček (46, ANO). „Zatím panu předsedovi žádná pozvánka nepřišla,“ řekla Aha! jeho asistentka Barbora Štenglová.



Přečtěte si
mbmb
5. 1. 2020 • 07:48

Hlavně na účet jiných zabrat místo všude...zaměstnat děti a mít se dobře. Co tam dělají ti fagani ??

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.