Rozhovor s Michalem Davidem: 20 let po smrti dcery (†9). LEUKEMIE JI ZABILA ZA 3 MĚSÍCE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rozhovor s Michalem Davidem: 20 let po smrti dcery (†9). LEUKEMIE JI ZABILA ZA 3 MĚSÍCE!

Devítiletá Míša, dcera Michala Davida, podlehla akutní leukemii.
Devítiletá Míša, dcera Michala Davida, podlehla akutní leukemii. (archiv Blesku)

Tři jubilea přinese tento rok Michalu Davidovi (59). Dvě šťastná a jedno velmi smutné. V letošním roce oslaví hitmaker 40 let na hudební scéně a 14. července 60 let na světě. Přesně před dvaceti lety v lednu mu ale také na zákeřnou leukemii zemřela v devíti letech dcerka Míša.

Rok 2020 je pro vás, Michale, výjimečný nejen magickým číslem. V tomhle roce oslavíte šedesátiny a s nimi zároveň i čtyřicet let kariéry.

„Přesně tak. Čas tak strašně rychle letí a mně přitom všechno připadá, jako by to bylo včera. Je ale fakt, že jsem se rozhodl na ta dvě jubilea pořádně připravit, neodfláknout je a jaksepatří si je užít. A nikoliv v kruhu rodinném nebo s přáteli, ale s mými fanoušky, bez kterých bych šedesát asi oslavil, ale těch čtyřicet rozhodně ne. Jenom díky fanouškům jsem teď tam, kde jsem. Takže oslava bude pouze s nimi a žádná jiná.“

S Luckou Vondráčkovou už léta spolupracujete a máte s ní i veleúspěšný duet Byla to láska, který jste napsal. Proč ale Andrea Pomeje?

„Mám ji rád. Seznámil mě s ní Jirka Pomeje, kterého jsem považoval za kámoše. A taky mě pěkně štve, že i jeho dostala ta bestiální nemoc a už není mezi námi. Andreu miloval, ona je velmi schopná dýdžejka, navíc matka samoživitelka, tak jsem si řekl, že by jí dvě O2 areny mohly v kariéře pomoct. Navíc mně s Jirkou organizovali nějaké koncerty a velmi dobře. Chci jí to prostě vrátit.“

Vím, že jste Jirkovi i nesčetněkrát finančně pomohl. Když ho Iveta Bartošová vykopla z domu, poskytl jste mu azyl v podobě prázdného domu a pokud vím, tak jste mu půjčil, tedy vlastně dal, něco kolem 100 tisíc korun.

„Vždyť říkám, že jsem měl Jirku rád. A když můžu, vždycky pomůžu. To mi dělá v životě ty největší radosti.“

Letos vás čekají nejen dvě šťastná jubilea, zároveň ale také jedno hodně smutné výročí. Před dvaceti lety vám na akutní leukemii v devíti letech zemřela dcera Míša.

„Ano. Je to strašná nemoc. Její diagnózu nám oznámili krátce před Vánocemi a za tři měsíce jsme už Míšu neměli. Podstoupila tři chemoterapie, slezly jí sice vlásky, vše ale nasvědčovalo tomu, že nemoc porazí. Potom ale chytla nějaký vir, asi ze vzduchu. A protože její organismus byl po těch chemoterapiích velmi vyčerpaný, imunita nebyla téměř žádná, nechali si ji v nemocnici a druhý den zemřela. Přes veškerou a skvělou péči odborníků to nezvládla.“

Tehdy jste se hodně sblížil s Karlem a Vendulou Svobodovými, kterým na stejnou nemoc ve stejném roce 2000 zemřela pětiletá dcerka Klárka.

„Ano. Klárka ale s nemocí dokázala přes dva roky bojovat, to Miška nezvládla. Vendula potom kvůli Klárce založila nadační fond Kapka naděje a já se okamžitě rozhodl její charitu podporovat, což dělám dodnes. Cítím to jako svou povinnost pomáhat Kapce, naše Miška by to určitě tak chtěla. Z nové verze sedmnáct let starého hitu skupiny Verona, kterou jsme nazpívali teď před Vánocemi, by Míša měla jistě velkou radost.“

Vendula se po ztrátě dcerky snažila otěhotnět, po nesčetně pokusech se jí to podařilo a narodil se Kuba Svoboda. Vám s manželkou Marcelou další miminko už nevyšlo. Dcera Klára vám ale ve svých dvaceti letech porodila vnuka Sebastiana.

„Tehdy studovala dějiny umění v Americe, ale otázku, jestli má dát miminko pryč, anebo ne, si ani nepoložila. Říkala: To je dárek shůry za Míšu. A tak se narodil Sebastian. A protože Klára po porodu chtěla dostudovat, o Sebíka jsme se starali my.“

Osud to tak chtěl. Vnuk se stal zkrátka vaším »náhradním synem«.

„A řízením osudu má i Kuba Svoboda v rodném listě datum narození 28. května, jako Sebastian.“

Co vám zemřela Míša, často a rádi jste přelom roku trávili i desetitisíce kilometrů daleko od domova. Stejně jako Vendula s Karlem. Jednou vás to málem stálo život. A nejen vás.

„Myslíte ničivé tsunami, rok 2004 a Maledivy. Ano, to jsem spunktoval tehdy já a jelo nás devět. Já s manželkou a dcerou Klárkou, Vendula s Karlem, Karel Gott s Ivanou a Karel Štědrý s manželkou Evou. Na ostrůvku jsme na pláži strávili krásný Štědrý den a na Štěpána se na nás přišla podívat tsunami. Na rozdíl od nedaleké Srí Lanky jsme ale měli díky korálovým útesům pouze zatopené chatičky. Myslím, že jsme se tam podruhé všichni narodili. Nejsilnější na tom bylo, jak se tam všichni semkli a pomáhali jeden druhému. A pamatuji, že Karel Svoboda, když přišlo varování, že tsunami udeří, hledal okamžitě nejvyšší místo na ostrůvku a nejvyšší palmu, kam, až to přijde, vysadí těhotnou Vendulu. Tehdy už čekala Kubíka.“

Celý rozhovor najdete v tištěné verzi sobotního Aha!

Michal David a Karel Gott slaví narozeniny ve stejný den - právě dnes! Co hitmaker prozradil?

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
kristinn
4. 1. 2020 • 17:19

fortun, nielen za slávu a peniaze sú ľudia trestaní. Nedávno som sa dozvedela, že ozaj obyčajní ľudia, ktorým sa narodil postihnutý, veľmi agresívny syn sa starali o neho roky rokúce, nechceli ho dať do ústavu. A keď zostarli, sami potrebujú pomoc, ho do toho ústavu umiestnili. Teraz sa trápia preto, lebo tam zabil spolu­býva­júce­ho..­.Neve­dia sa zasmiať, trápia sa, vyčítajú si, že možno ešte mohli a že by sa to nebolo stalo...Myslím, že toto je dielo satana...

-bello-
4. 1. 2020 • 14:41

Myslím, že ztráta dítěte je bolest ničím neměřitelná a každý z těch, co dítě ztratili se s tím vyrovnává po svém, aby vůbec přežili.Ani na vteřinu bych se neopovážila je za to hodnotit.
Jsem ráda, že zmínil J.Pomeje. Taky jsem ho měla ráda a ten hon na něj se mi nelíbil.
Nemám M.Davida ráda pro jeho podlejzání Gottovi, Ivaně a i jejich 2 holkám (taky už " umělkyním" ) , ale každý musí uznat, že jeho hity jsou pořád poslouchatelné a že rozpálit halu umí!Andreu Pomeje hodnotit neumím, české dýdžeje neznám, neposlouchám, ale proč by jí nedal vydělat, pokud podle něho umí !

majojo
4. 1. 2020 • 09:42

Nevadí mi, že tyhle týpky žerou, vadí mi, že mlaskaj. A klidně prodaj osobní tragédii, jen za tu titulní stránku.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.