Kulatiny Princezny se zlatou hvězdou: Myšímu kožíšku už je 60! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Kulatiny Princezny se zlatou hvězdou: Myšímu kožíšku už je 60!

Princezna Lada a princ Radovan nakonec navzdory všem zádrhelům dosáhnou svého štěstí i letos o Vánocích.
Princezna Lada a princ Radovan nakonec navzdory všem zádrhelům dosáhnou svého štěstí i letos o Vánocích. (archiv Blesku)

Vánoce si bez nich ani nelze představit! Ryšavý král Kazisvět, něžná princezna Lada, smělý princ Radovan, ale také šikovný kuchař, chůva a trochu svérázný král Hostivít. To jsou hrdinové pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Té je letos už 60 let!

„Jsme proti lásce bezbranní, když pod hvězdami raní, prstýnek něžný dala mi, teď leží na mé dlani,“ svěřil princ Radovan (Josef Zíma, 87) divákům poprvé před 60 lety, 18. prosince 1959. Po celé zemi si jeho boj o ruku princezny Lady (Marie Kyselková, †83) v jediné české veršované pohádce nenechalo ujít přes šest milionů diváků. A přestože dobovým kritikům nevoněla, tvrdili, že je moc barevná a herecké výkony špatné, těší nové a nové diváky dodnes. Letos ji TV Nova uvede na Štědrý den v 18.40 hodin a 26. prosince znovu od 16.20 hodin. Každý se těší, až Martin Růžek v roli Kazisvěta dostane na pamětnou. A utíká s hanbou ze země. Lidé ho hnali. Všichni!

Princeznou jen náhodou
„Dělala jsem konkurz na jednu z dalších princezen, Lada už byla vybraná. Ale protože vážně onemocněla, tak si vybrali mě,“ vzpomínala později Kyselková na svou největší a zároveň poslední filmovou roli. „Nejraději jsem vždy měla první scénu ze zámecké zahrady. Já tam hopsám přes záhon a zalévám květiny. Ten záhon plný živých květin a celá atmosféra scény mi přišla okouzlující,“ řekla Aha! v jednom ze svých posledních rozhovorů princezna Lada, která zemřela letos v lednu.

Na Ladu princ nezapomněl
Princ Radovan, Josef Zíma, na svou Ladu vzpomíná při každém koncertu. „Vždy přidávám tu »její« písničku z pohádky. Prstýnek něžný dala mi, teď leží na mé dlani. Krátké to bylo setkání, navždycky odešla mi...“ prozradil Aha!. „Za ty roky už není nic, co by o filmu někdo nevěděl. Mám ale radost, že se pořád líbí. Je to asi tím, že děti milují klasické české příběhy, v nichž vyhrává dobro nad zlem. V přemodernizovaných pohádkách, jaké se točí dnes, už se to vytrácí,“ věří Zíma. „Zbyli jsme tak my, pak Pyšná princezna, Tři oříšky... A to je skoro všechno,“ dodal.

Víte, že...
...režisér Martin Frič v roce 1959 natočil ještě další pohádkovou stálici? Jde o film Dařbuján a Pandrhola s Jiřím Sovákem (†79) v hlavní roli.

 

Deset zajímavostí pohádky
•Kyselková byla během natáčení těhotná, diváci nic nepoznali díky umu kameramana. S Petrem Haničincem (†77) čekala syna Ondřeje.
• V pohádce se setkaly dvě představitelky Babičky podle díla Boženy Němcové. Terezie Brzková (†91) ji hrála v roce 1940, Jarmila Kurandová (†88) pak v roce 1971.
• Film vznikal hlavně v ateliéru, mimo něj se točilo na zámku Průhonice, v parku Stromovka či na hradě Kokořín.
• Závěrečný polibek Radovana a Lady si prosadila Kyselková, původně měl film končit přípitkem.
• Lepidlo, kterým Kyselkové na čelo připevňovali zlatou hvězdu, jí rozleptalo kůži a závěr natáčení tak prožívala v bolestech.
• K úrazu při natáčení přišel i představitel krále Hostivíta, František Smolík (†81). Ve scéně, kdy ho přijde ráno pozdravit princezna Lada, mu korunkou téměř vypíchla oko.
• Během realizace šermovací scény měl Zíma na jejím konci zlomit meč, přitom si rozřízl kůži na stehně.
• Celou noc před natáčením první milostné scény oslavoval Zíma narození dcery Zuzany, nespal ani minutu a zachránit ho musela až práce maskérky. • Král Kazisvět a jeho družina měli podle záměru režiséra Martina Friče (†66) symbolizovat nacistický režim.
• Kyselková za roli Lady denně inkasovala 200 Kčs. Zíma měl jako Radovan za celé natáčení jen 550 Kčs. Průměrná měsíční mzda tehdy v Československu činila zhruba 1450 Kčs.

Josef Zíma o okupaci 1968: V SSSR jsme poslouchali rozhlas pod peřinou

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.