Tohle meteorologové nečekali: Víme, kdy se vrátí teplo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tohle meteorologové nečekali: Víme, kdy se vrátí teplo!

V neděli naměříme až jedenáct stupňů
V neděli naměříme až jedenáct stupňů (Blesk - Karel Kopáč)

Lucie noci upije a dne nepřidá. Tato pranostika se používá i dnes a má znamenat, že na dnešek připadá zimní slunovrat. Chyba lávky, neplatí to! Už od roku 1582 totiž tento významný den připadá na zcela jiný den. Letos to je 22. prosince, kdy má svátek Šimon.

Pokud si myslíte, že dnešní noc je nejdelší a od zítřka se začnou opět dny prodlužovat, čeká vás zklamání. Tvrzení totiž pochází z období okolo roku 1520, kdy na 13. prosince opravdu připadal zimní slunovrat. „Po přijetí gregoriánského kalendáře v roce 1582 ale pranostika již není platná,“ vysvětlili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Mírná zima
Říká se také, že Lucie je královnou zimy a že v tento den bude pěkně mrznout. „Pro víkend to ale rozhodně platit nebude, v neděli totiž naměříme až jedenáct stupňů. Jen naši pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr,“ vysvětlila Aha! Dagmar Honsová z Meteopressu. I následující dny nás tuhé mrazy nečekají. Ochladí se jen krátkodobě a přechodně. „I výhled počasí na zimu slibuje nadprůměrné teploty,“ dodala Honsová.

Jak bude?
Dnes: oblačno až zataženo, místy sněžení, den 0 až 4 °C, na východě až 7 °C.
Zítra: oblačno až zataženo, přeháňky, noc –2 až +2 °C, den 3 až 7 °C.
Neděle: převážně oblačno, přeháňky nebo déšť, noc 0 až 4 °C, den 7 až 11 °C. Pondělí: zataženo, místy mlhy a mrholení, noc 0 až 4 °C, den 6 až 10 °C.
Úterý: nízká oblačnost, mlhy, noc 0 až 5 °C, den 3 až 8 °C.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.