Záhadný odchov roku v děčínské zoo: Melody porodila chápana | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Záhadný odchov roku v děčínské zoo: Melody porodila chápana

Otec Tirion (vlevo) a matka Melody i s mládětem.
Otec Tirion (vlevo) a matka Melody i s mládětem. (Foto ZOO Děčín)

To nikdo nečekal! Ani ne po roce chovu se v děčínské zoo narodilo mládě chápana středoamerického mexického. Matkou je Melody (17), která do Děčína přijela letos v lednu z pražské zahrady. 

„Zřejmě se jim u nás velmi daří, vzhledem k tomu, že se tento poddruh primáta chová v zajetí jen velmi vzácně, považujeme to za odchov roku,“ sdělila mluvčí zoo Alena Houšková. Mládě samice počala se samcem Tirionem (5). „Je to už její druhý odchov, poprvé porodila v Praze. Právě proto se při porodu chovala již jako zkušená matka, vše zvládla sama a také nyní se o mládě vzorně stará,“ vysvětlil vedoucí chovatel Petr Haberland.

Holka nebo kluk?

Zatím není jasné, zda je nový děčínský přírůstek sameček nebo samička, odhadnout si to netroufají ani zkušení ošetřovatelé. „Samice mají velmi výrazný klitoris, který lze lehce zaměnit za penis samců,“ doplnil Petr Haberland.

Chápou ocasem

V mnoha ohledech jsou chápani velmi zajímavými zvířaty. Chápavým ocasem, který jim slouží jako pátá končetina, dokážou zvedat předměty i o velikosti hrachového zrna. Zajímavostí jsou také zakrnělé palce předních končetin pro lepší pohyb. 

Samice Melody se o svoje mládě ukázkově stará.

Ošetřovatelé nedokážou určit pohlaví mláděte.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.