Loučení s Gottem (†80): Vyprovodily tátu na poslední cestě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Loučení s Gottem (†80): Vyprovodily tátu na poslední cestě

Gottova manželka Ivana a dcery Nelly, Charlotte, Lucie a Dominika
Gottova manželka Ivana a dcery Nelly, Charlotte, Lucie a Dominika (Reprofoto ČT)

Vtipně i pateticky se v sobotu loučili slavní s Karlem Gottem (†80). Zádušní mše v pražské svatovítské katedrále byla obrovskou událostí, přijely stovky celebrit, nad rakví mluvila Jiřina Bohdalová, kardinál Duka i populární kněz Czendlik. S milovaným tátou se přišly rozloučit malé dcery Nelly a Charlotte, manželka Ivana i dcery z dřívějších vztahů Dominika a Lucie.

Hodinu před polednem mše začala, do chrámu se natěsnaly stovky hostí, většinou umělci, ale i Gottovi lékaři a zdravotní sestry, které se o něj v posledních letech starali, prezident Zeman a premiér Babiš. Na kůru zazpívala Lucie Bílá, vystoupili i Štefan Margita, Eva Urbanová a Vojtěch Dyk.

Věnce poslaly Ivana Trumpová i Olga Matušková, na rakvi uprostřed kněžiště ležely bílé růže. Promluvili i Dagmar Havlová a Jiří Bartoška

* Bohdalka slíbila fór

Trhalo srdce, když televizní kamera zabírala první řadu lavic v katedrále. Právě tam seděly holčičky Nelly (11) a Charlotte (13). Kvůli nim se Slavík, i když smířený, těžce loučil. Své proslovy pak ale herečka Bohdalová i farář Czendlík okořenili humorem, který měl Karel Gott tak rád. Bohdalka slíbila, že až se tam nahoře potkají, řekne dávnému kamarádovi »báječný židovský fór«, Czendlík zase doporučil Bohu, aby si »zašel na Karlův koncert a pomohl mu sestavit dobrou nebeskou kapelu«.
Zhruba po hodině a půl obřad skončil a Hradní stráž vynesla rakev před katedrálu. Pohřební vůz pak zamířil do motolského krematoria, kde se Ivana a dcery s manželem a tatínkem naposledy rozloučily.O samotě, stranou veřejnosti a přátel. 

* Poslední rozloučení až v krematori

Ivana dlouho dojatě stála nad rakví. Určitě si přehrávala nejdůležitější okamžiky společného života a možná ji i trápila otázka, proč jí rakovina tak neurvale vyrvala muže z náručí. Pak se s tatínkem loučily Lucka a Dominika, která snad v duchu slibovala, že se bude léčit ze svých závislostí, aby už slavnému otci nedělala ostudu. Poslední rozloučení skončilo, v srdcích svých blízkých ale Karel zůstane napořád.
Kde bude pohřben, zatím vdova neoznámila, uvažuje se mj. o Slavínu na pražském Vyšehradě, kde leží nejslavnější Češi.

Naposledy zazněl zvon

Karla Gotta na poslední cestě v chrámu svatého Víta vyprovázela i jeho nahrávka Už z hor zní zvon. Původně jde o tradiční gospel Amazing Grace, tedy »úžasná milost«. V americké kultuře je spojena především s pohřby a pietními akty a zazněla například při poctě obětem z 11. září. Česky ji otextoval Zdeněk Borovec. Šest zvoníků také rozhoupalo 16tunového Zikmunda, největší zvon v Česku, který zaznívá jen při slavnostních příležitostech.

Město plné květin

Mši přenášela Česká televize a návštěvníci Hradu ji mohli sledovat na velkoplošných obrazovkách, přijeli i fanoušci z Německa a Polska. Zahraniční novináři psali z Prahy o svých pocitech. „Země truchlí za Karla Gotta,“ vyšlo v německém Bildu. „Mnoho fanoušků je stále otřeseno. Nyní mu vzdali poslední poctu,“ doplnil nejčtenější deník. „Město je plné květin a svíček,“ zmínili v Süddeutsche Zeitung.

Karla zapili a zajedli

Vdova Ivana uspořádala podle tradice v luxusním pětihvězdičkovém hotelu na Malé Straně kar (smuteční hostinu). Přijela Antonie Zacpalová (83), maminka Dominiky a bývalá baletka, která už má potíže s chůzí. Pozvání neodmítli vedle členů rodiny ani Dagmar Havlová (66), která dokonce dělala řidičku Jiřímu Bartoškovi (72). Herec a zpěvák Vojta Dyk dorazil s manželkou Tatianou Vilhelmovou (41) a se svým bývalým kolegou z dnes již neexistující kapely Nightwork Janem Maxiánem (36).

 CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Karla Gotta (†80): Obřad plný slz hvězd

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.