Naděje pro Karla Gotta? Jak slavní porazili leukemii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Naděje pro Karla Gotta? Jak slavní porazili leukemii!

Karel Gott
Karel Gott (Foto: Profimedia.cz, ara)

V týdnu oznámil národu Karel Gott (80), že onemocněl akutní leukemií. Zároveň slíbil, že bude bojovat, a zahájil léčbu. Měl by vědět, že tihle slavní boj se zákeřnou nemocí vyhráli.

Václav Koloušek (43)
Fotbalový bohém a hračička se tu zlou zprávu dozvěděl v květnu 2004. Předtím věděl, že něco není v pořádku. Rychle se unavil, když se na hřišti odřel, nešlo zastavit krvácení, měl modřiny, chtělo se mu pořád spát. Doktoři ho ihned nahnali do nemocnice, po chemoterapiích přišel o vlasy, zhubl, pořád mu bylo špatně. „Přežiju to?“ ptal se doktorů i sám sebe. „První dny jsem byl mimo, nevěděl, co se děje. Pak přišla první chemoterapie, celkem byly čtyři. Stav se lepšil a já se začal ptát: kdy budu zase hrát fotbal?“ Pomohly mu návštěvy spoluhráče Honzy Nezmara i trenéra Csaplára. A v listopadu mu řekli, že je zdravý. Na jaře se vrátil do Slavie, ale odsud se pakoval do Příbrami. Zahrál si ještě v Innsbrucku, Jihlavě, měl obrovské štěstí. Vůli a hromadu přátel, kteří jej podporovali.

Miloš Holaň (48)
V NHL mohl mít skvělou budoucnost, na začátku 90. let hrál za Philadelphii, pak za Anaheim. Během druhé sezony za mořem mu ale našli leukemii. Odehrál ještě pár zápasů, hledal se dárce kostní dřeně a při medikaci se dalo fungovat. Po transplantaci ale tělo začalo selhávat. „Byl jsem slabý, bez imunity a mohl mě zabít i dotyk mouchy,“ vzpomněl hokejový obránce. Dostal zánět do stoličky a krvácel dva dny, měl čtyřicítky horečky. „Byly chvíle, kdy jsem řval na manželku, ať jde domů a nechá mě umřít,“ přiznává. Jeho tehdejší manželka Irena vyprávěla, jak byl bezbranný, křehký, vážil padesát kilo, musela ho nosit i na toaletu. „Řval jsem celé noci bolestí.“ Jeho případ byl extrém, tělo jinou kostní dřeň přijímalo pomalu. Nicméně v roce 1998 se vrátil na rok na dvě sezony na led. Hrál ve Vítkovicích, pak Třinci a teď je z něj trenér

Jaroslav Pouzar ( 67)
Dvakrát se stal mistrem světa (1976, 1977), v polovině osmdesátých let v kanadském Edmontonu vybojoval po boku Gretzkého tři Stanley Cupy! Jaroslav Pouzar patří mezi nejslavnější české hokejisty. Bojovník, druhého nenajdete. V roce 2004 mu diagnostikovali leukemii. V akutním stadiu. Špatně se mu dýchalo, samovolně mu naskákaly modřiny, bylo mu 52 let, z druhého manželství měl dvouletého syna. „Nezabalíš to, řekl jsem si tehdy,“ líčil slavný forvard. „Už kvůli malému Járovi!“ Rozjel se na doporučení do Brna k profesoru Vorlíčkovi. Nasadili mu chemoterapii, v Německu našli vhodného dárce k transplantaci kostní dřeně. Ztratil imunitu, ležel do ledna 2005 v nemocnici. „Když jsem přijel domů, dal jsem si s chutí řízek a pak celou noc zvracel. Komplikace, tělo reagovalo na štěp kostní dřeně.“ Vrátil se do špitálu, dostal plno prášků, kortikoidy, málem si zničil játra, ale vybojoval jednu z bitev. Vyhráno nemá, ale žije. „Hůř vidím, slyším, občas ztratím rovnováhu. Ale žiju.“

José Carreras (72)
Případ slavného tenora je nyní inspirací pro Karla Gotta. Oba se znají, Mistr byl dokonce v roce 2009 vyslancem jeho nadace podporující boj s leukemií. Carrerase postihla nemoc na vrcholu kariéry, v roce 1987. Měl hodně špatné vyhlídky. Lékaři nedoufali v jeho vyléčení. On ale zabojoval. Prošel radioterapiemi, chemoterapiemi, a nakonec i autotransplantací kostní dřeně. A vyhrál! Nakonec se vrátil, nejen zpět do života, ale i na pódia! José si mě vybral jako vyslance své nadace, která podporuje pacienty bojující s leukemií. Je to pro mě velká čest. Vážím si ho nejen jako zpěváka, ale i jako muže, který se postavil čelem vlastnímu onemocnění. Tu prodělal před dvaceti lety,“ prozradil nám Karel Gott před pár lety. Později si spolu zazpívali a jsou přátelé.

Evan Handler (58)
Americký herec, kterého známe hlavně ze seriálu Sex ve městě, onemocněl závažnou chronickou myeloidní leukemií, když mu bylo pouhých dvacet. Evan Handler podstoupil komplikovanou léčbu, rok trpěl, myslel, že nepřežije, ale dnes je zcela zdráv. „Nesmíš nic vzdát. I když si myslíš, že přišla tvoje poslední chvilka. Když máš umřít, tak s vírou v srdci,“ nabádal holohlavý herec židovského původu, který v Sexu ztvárnil Harryho Goldenblatta, rovněž Žida. „Bylo mi dvacet, ale vypadal jsem jako starý umírající muž. Rozhodl jsem se bojovat, věřil jsem v uzdravení. A asi jsem překvapil všechny včetně sebe. Porazil jsem nevyléčitelnou chorobu,“ vyprávěl pro televizní stanici NPR.

Tihle štěstí neměli
JIŘÍ GROSSMANN (†30)
Talentovaný textař, divadelník a herec se s nemocí potýkal už na vojně. Nevzdával to, ale tehdy nebyly takové možnosti jako dnes. Vystoupil ještě den před smrtí, na pódiu seděl, chtěl se ale rozloučit s diváky…

MILOSLAV ŠIMEK (†64)
Herecký partner Grossmanna ze Semaforu zemřel v roce 2004, o třiatřicet let později. Vystupoval i během léčby, slezly mu vlasy, byl slabý, ale humor ho neopouštěl. Umíral ve stejné nemocnici jako jeho kamarád.

JOSEF LUX (†43)
Ministr zemědělství, známý polistopadový politik absolvoval v americkém Seattlu transplantaci kostní dřeně. Proběhla zdárně, ale objevila se komplikace v podobě pneumonie, které v listopadu 1999 podlehl, zůstalo po něm šest dětí.

Petra Kvitová poslala Karlu Gottovi vzkaz:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.