Šílené! Matka vtírala dítěti do otevřených ran stolici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šílené! Matka vtírala dítěti do otevřených ran stolici

Kdyby chování šílené matky neodhalili, mohlo to dopadnout špatně. Ilustrační foto
Kdyby chování šílené matky neodhalili, mohlo to dopadnout špatně. Ilustrační foto (istock)

Mateřská láska umí nabrat i obludných rozměrů. Existují vzácné poruchy, kdy matky mají potřebu uměle předstírat u svých dětí nemoci, aby si vynutily odbornou diagnostiku lékařů. S podobnou se setkal i psychiatr Ilja Žukov z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze. Díky své zvrácenosti potomka málem připravila o život.

„Před několika lety přicházela jedna matka opakovaně na pohotovost se svým dítětem. Posléze s ním byla i hospitalizovaná. Šlo o dítě předškolního věku, které trpělo vysokými horečkami a septickým stavem. Specialisté si nevěděli rady. Později se zjistilo, že matka dítěti vtírá do otevřených ran stolici. V tomto případě to dopadlo relativně dobře, dítě přežilo a matku zavřeli do vězení,“ vzpomíná psychiatr pro Nedělní Blesk na jeden takový příběh z Česka.

Uvedená tyranka trpěla  tzv. Münchahusenovým syndromem by proxy. A podle citovaného odborníka, který o dané diagnóze promluvil pro Nedělní Blesk, může být podobně postižených matek i v naší republice pochopitelně více. Jenže je prý není snadné odhalit. „Problém je v tom, že dokud nechytíte pachatele při činu, zůstanou případy neodhalené a příčiny chorob nevysvětlitelné,“ dodává ke kauze Ilja Žukov.

Co je Münchhausenův syndrom?
Říká se tomu také syndrom Barona Prášila a jeho podstatou je předstírání somatických či psychických obtíží. Nejčastěji se interpretuje jako jednání s cílem získat roli nemocného a kontakt se zdravotnickým personálem.

Münchhausenův syndrom by proxy
Je variantou v pediatrii, kdy pečující osoba (nejčastěji matka) předstírá, zesiluje nebo navozuje obtíže u dítěte, pro které pak vyhledá lékařskou pomoc a dožaduje se diagnostického a terapeutického zákroku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.