Nepolapitelný bohém Polívka dnes slaví 70: Od filmu utíkal do hospody | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nepolapitelný bohém Polívka dnes slaví 70: Od filmu utíkal do hospody

Bolek Polívka
Bolek Polívka (Aha! Robert Kleich)

Nejslavnější rolí Bolka Polívky, kterému je právě dnes 70 let, je postava burana Bohuše. Ale stačilo málo a film Dědictví aneb Kurvahošigutntág by zůstal rozepsaný. Místo, aby psal herec scénář, jak slíbil režisérce Věře Chytilové (†85), byl pořád v hospodě. 

Ona měla příběh ťukat do stroje, zatímco on měl diktovat. Jenže to by se Polívka a Chytilová, kteří spolu psali scénář k druhému nejsledovanějšímu filmu v novodobé historii české kinematografie, nesměli pořád handrkovat. 

„Jezdila jsem za ním do Olšan. Jenže on byl pořád v hospodě. Tak jsem tam za ním šla a udělala mu tam přede všemi scénu. Podobalo se to tomu, když si do »putyky« pro své druhy přijdou manželky. On to zesměšňoval, dělal si z toho srandu, ale bylo na něm vidět, jak je mu trapně. Dnes se divím, že jsme to vůbec dopsali,“ popsala před lety rošády Chytilová. 

Zapravdu jí dala i komikova tehdejší manžela Chantal Poullain (62). „Chtěla jsem ráno vyjít z ložnice a bylo zamčeno– Bolku, proč zamykáš? ptala jsem se. »Aby sem Věra nelezla už v sedm ráno, že musíme pracovat,« povídá Bolek. Zaklepu na dveře u Věry a i ona měla zamčeno. »Věro, ty se tady zamykáš?« ptám se jí. A ona na to: »Jo! A víš proč? Kdyby měl Bolek nápad přijít v noci opilý a probudil mě, že chce pracovat.« To byla dvojka,“ smála se Chantal.

Inspirací pro scénář byl Polívkův zážitek z Brna, když šel s rodinkou po městě a vrhl se na něj opilý chlap s tím, že se z něj stal milionář a všechny ty baráky okolo jsou jeho. Vyzýval ho, ať se s ním jde opít. Když ho Bolek odmítl, sedl do taxíka a otevřeným okýnkem zařval: „Nevadí, já si tě nandu, třeba v televizi nebo v Paříží.“ Ano, předobraz slavné scény. Jen v opačném gardu. Ve filmu byl opilec Polívka a slavná hvězda Karel Gott (80).

Nejznámější hlášky Bohuše Stejskala

Vlasto, nedělej krávu!
A jak se to ty kurvy šikmooké dozvěděli, že mám cihelnu?
Dívejte sa na ňu. Prý masérka. Kurva je to! Vždyť já ju znám! Já s ňu žiju, ne?
Však je to sladké, jak hovno z nutrie.
Irenko, nebuď hlupá! Já ťa mám rád aj bez peněz.
Napij sa nebo ťa vyměním!
Já jsu milionář!
Tak, a teď si vás kupim všecky!
Vašu piču jsem taky neviděl a věřím, že ju máte.

1985 Šašek a královna
1987 Manéž Bolka Polívky
1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntág
1999 Pelíšky
2000 Musíme si pomáhat
2000 Kytice
2003 Pupendo
2006 Bolkoviny s Václavem a Dagmar Havlovými
2007 Roaming
2011 Muži v naději
2013 Revival
2015 Domácí péče

 Manéž Bolka Polívky číslo 56: Debata o korektních vtipech

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.