Zesnulý hokejový mistr světa 2005 Svoboda (†41): Adame, proč jsi to udělal? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zesnulý hokejový mistr světa 2005 Svoboda (†41): Adame, proč jsi to udělal?

Adam Svoboda
Adam Svoboda (Jaroslav Legner (Sport))

Uplynuly téměř dva týdny, přesto pořád všichni kroutili hlavou a kladli si tu šílenou otázku: Proč, Adame...? Nejen hokejoví kámoši včera přišli dát poslední sbohem brankáři Adamu Svobodovi (†41), který dobrovolně odešel ze světa.

Chmurný den podtrhlo deštivé počasí, plakalo i nebe. Po uzavřeném rodinném rozloučení se do smuteční síně pardubického krematoria nahrnula veřejnost, hokejovými osobnostmi se to jen hemžilo. Martinec, Hadamczik, Mikeska, Kratěna, Lubina, Salfický, Nakládal, Cetkovský, Divíšek, Čáslava, Vašíček, Kolařík... A nikdo z nich nedokázal pochopit, proč si všemi oblíbený smíšek Áda, mistr světa a dvojnásobný extraligový šampion, sáhl na život.

„Vůbec nevím, proč se to stalo. Adam byl dobrej kluk,“ řekl legendární útočník Vladimír Martinec. „To, co se stalo, si nedokážu vysvětlit,“ přidal exreprezentační kouč Hadamczik. „Adam byl výborný kluk. Jak se zbláznil do trénování, to bylo něco neuvěřitelného! Strašně ho to bavilo a kluci ho brali,“ povídal.


Právě jeho mladí svěřenci, které v pardubické juniorce ještě donedávna vedl, jen stěží zadržovali slzy. Smuteční obřad proběhl bez řečníků, slov jako by ani nebylo třeba. Svobodova rakev byla obležena věnci a květinami. „Tatínkovi, Ádík“ bylo napsáno na jedné stuze. „S láskou, Péťa“ loučila se manželka. Během písní byly promítány Svobodovy fotografie, jeden ze smutečních hostů zkolaboval.
„Byl to skvělý kamarád, na kterého jsem nedal dopustit. Kluk, který se pro všechny obětoval,“ řekl bývalý generální manažer Pardubic Dušan Salfický, naprosto zdrcený. Ani on stále nenašel odpověď na tu sžíravou otázku: Proč...

Kámoš Salfický: U piva jsme mu mohli pomoci...
Nechtěli se pouštět do spekulací, kterých se v uplynulých dnech vyrojila spousta. Deprese, alkohol, vztahová krize, údajný dopis na rozloučenou... Nikdo neví, proč se Áda oběsil.
„Nechci podporovat nějaký spekulace,“ odmítl rázně i jeho velký hokejový kamarád Dušan Salfický. Ovšem jednoho »viníka« přece našel: „Když vidím, a nejen ve sportu, kam ta doba dospěla. Kdybysme se víc potkávali u toho piva, místo facebooku a telefonu, tak člověk může zaznamenat nějaký problémy a pomoci kamarádovi. Nemuseli jsme tu dneska bejt...“ utíral slzy.

 

Adam Svoboda (†41)
Hokejový brankář
*rodák z Brna
*do extraligy ho vytáhla v 18 letech Sparta
*po 7 letech v Pardubicích zkusil štěstí v Německu, Rusku a Švédsku
*po návratu vychytal v roce 2008 Slavii titul, po pěti letech si to zopakoval v Plzni
*za reprezentaci odchytal 32 zápasů, jako trojka byl u zlata ve Vídni 2005
*po skončení kariéry trénoval brankáře v Pardubicích i u juniorské reprezentace
*letos v lednu zavinil pod vlivem alkoholu havárii a z klubu i nároďáku ho vyhodili


Na video z pohřbu se můžete podívat zde:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.