Zásobuje Šporcla i Ženatého: Kolik si účtuje mistr smyčců?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zásobuje Šporcla i Ženatého: Kolik si účtuje mistr smyčců?!

Pavel Šporcl
Pavel Šporcl (Lenka Hatašová)

Smyčec a šmytec! To si řekl na začátku své kariéry Petr Auředník (40) z Říčan u Prahy. Po 25 letech v oboru je jedním z nejuznávanějších mistrů smyčcařů v Evropě. Jeho nástroje používají například housloví virtuosové Pavel Šporcl (45), Ivan Ženatý (56) či Jan Mráček (27). A cena? Od 50 000 korun výš...

 Na výsledném zvuku se podílejí nejen samotné housle nebo violoncello, ale také smyčec, který je v rukou mistra dokáže rozeznít. Smyčcař Petr Auředník studoval gymnázium, ale pouze biflování ho nebavilo, chtěl něco tvořit. Přihlásil se proto na Houslařskou školu v Lubech u Chebu. Nabízeli mu, aby studoval stavbu houslí či kytar, on se však nadchl jedině pro smyčce. A vypracoval se na špičku ve svém oboru. Vyrábí vždy na zakázku, podle přání jednotlivých umělců. Používá luxusní materiály, od cenných dřev, drahých kovů po například rejnočí kůži, a také své přísně střežené recepty, například na speciální lak. Za rok vyrobí 12 smyčců, na které dává doživotní záruku. V mezičase pak mění žíně. Rozhodují desetiny milimetru Základem každého smyčce je správné dřevo.

„Používám jen nejlepší kusy fernambukového dřeva z amazonských deštných pralesů,“ řekl Aha! Auředník. Jenže toto dřevo je v Brazílii, kde roste, téměř vytěžené. Jeho cena byla vysoká, a tak se kácelo. Nyní tam začínají sázet keře, jež tam dříve rostly přirozeně, místa oplocují a chrání. Když ho chce někdo koupit, musí mít speciální povolení brazilské vlády. „Já ho zatím beru ze zásob. Nakoupil jsem, když ho bylo ještě dost. Nyní se přířez na smyčec, vážící kolem 70 gramů, prodává v Německu za 250 až 300 eur (6300 až 7600 Kč),“ popisuje Auředník. Žíně z Mongolska Ani žíně, které Auředník používá, nejsou obyčejné. „Kupuji žíně z mongolských koní. Ohon mají 78 cm dlouhý. Kvůli zimě je mají silné a pevné, to je perfektní,“ vysvětlil mistr s tím, že správného dodavatele hledal 15 let. Kromě materiálů je důležitá přesnost. „Když prut o dvě desetiny milimetru víc zabrousíte na špatném místě, můžete celý kus zahodit,“ dodal Auředník.

 Tajný recept na lak Smyčcař má tajný recept na lak, který si vyrábí sám. Neprozradil, co obsahuje, ale po mnoha nátěrech je nástroj těžší jen asi o 0,2 gramu. Není ho tedy potřeba hodně, ale přesto dodá krásný lesk.

Víte, že...

...fernambuk není strom, ale pět až šest metrů vysoký keř?

...žíně potřebné na jeden nástroj váží 5,5 gramu?

 Šporcl a Kodetová



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.