Jiřina Bohdalová a kauza uměleckých děl: HÁDKA O PRAVOST FALEŠNÝCH OBRAZŮ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jiřina Bohdalová a kauza uměleckých děl: HÁDKA O PRAVOST FALEŠNÝCH OBRAZŮ

Vlastní Bohdalová pravé obrazy?
Vlastní Bohdalová pravé obrazy? (Foto ara)

Jsou opravdu falešné? Soud znovu řešil skandál, do kterého se zapletla i herečka Jiřina Bohdalová (87). Ta podle policie koupila falešné obrazy za 5,5 milionů korun. Ve 30 telefonátech obžalovaných ale o falzech nepadlo ani slovo.

Policie nechala odposlouchávat údajné překupníky obrazů Jaroslava Fröhlicha (44), jeho ženu Evu (33) a jejich kamaráda Milan Trokana (58). Zvláště poslední jmenovaný podle nich čile sháněl posudky od různých znalců.



Co zaznělo?

„Na obrazy kolem milionu stojí posudky dvanáct tisíc. Pro přátele to udělám za pět tisíc,“ říkal Trokanovi například znalec Tomáš Vlček, který pro něj hodnotil dva obrazy. Hovorů, kde Trokan sháněl posudky, bylo několik. Nikde se však nezmiňoval znalcům, že by chtěl cinklé posudky na falza.

Lepší posudky

V jednom z odposlechů tak mluvila Eva Fröhlichová s Petrem Dědkem z aukční síně Historie Praha. Právě přes něj kupoval obrazy bankéř Radek Pokluda, který pak tři z nich přeprodal Bohdalové, když ji prý obelhal, že jde o zabavený majetek Komerční banky.
Dědek chtěl po Fröhlichové »lepší« posudky. „Já na to ale nemám náladu. Vždyť já nikoho nenutím, aby si to kupoval,“ říkala naštvaně Fröhlichová, která Dědka upozornila, že dodané posudky by měly potencionálnímu kupci stačit.

O co v kauze jde?
Obžalovaní Jaroslav Fröhlich (44), jeho žena Eva (33) a jejich kamarád Milan Trokan (58) podle obžaloby nechali padělat obrazy, pro které zajistili zmanipulované znalecké posudky a následně je prodávali prostřednictvím aukčních síní. Škoda jde do desítek milionů. Trojice se brání a tvrdí, že se je snaží zlikvidovat konkurence.

Jiřina Bohdalová se zranila: Drsný pád ze schodů! Musela do nemocnice!

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.