Rolling Stones to dnes večer rozpálí v Praze: Tajemství vyplazeného jazyka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rolling Stones to dnes večer rozpálí v Praze: Tajemství vyplazeného jazyka!

Rolling Stones k nám poprvé zavítali půl roku po revoluci, v roce 1990.
Rolling Stones k nám poprvé zavítali půl roku po revoluci, v roce 1990. (Foto ČTK a ara)

Své největší hity dnes večer v pražských Letňanech rozbalí Rolling Stones. Snad každému se při vyřčení jejich jména vybaví i dva nezapomenutelné symboly. Tím prvním je frontman skupiny Mick Jagger (74), druhým pak legendární logo kapely s vyplazeným jazykem.

Historie ikonického loga se začala psát na začátku 70. let. Stouni se rozešli se svým prvním vydavatelstvím Decca Records a místo hledání náhrady se rozhodli založit vlastní vydavatelství. Nově založená společnost Rolling Stones Records potřebovala i své logo. Jagger se proto vydal na Královskou akademii umění, kde se setkal se studentem Johnem Paschem.

Mick byl podle Johna ovlivněný vzhledem indické bohyně Kálí s vypláznutým jazykem a chtěl, aby logo neslo indický motiv. „Já ale nechtěl dělat nic indického, protože jsem byl přesvědčený, že by takové logo brzy zestárlo,“ vzpomínal na okolnosti vzniku ikonického loga Pasche pro deník New York Times s tím, že za jazyk dostal 50 liber (dnes cca 1500 Kč). Později mu prý dali ještě dalších 200 liber...

Pódium se stavělo 4 dny

Na 79 metrů široké, 32 metrů vysoké, 18 metrů dlouhé molo uprostřed podia slibuje téměř 60 tisícům návštěvníků pořádnou show. „Pódium se stavělo téměř čtyři dny a podílelo se na něm dvě stě sedmdesát lidí. Vše musí být hotovo do čtrnácté hodiny, kdy se brány otevřou pro návštěvníky koncertu,“ prozradil Aha! manažer kapely Dale Skjerseth.

Koncert bez zvukovky

Na obří podium nastoupí legendární muzikanti bez jediné zvukové zkoušky. Prý to nepotřebují! „Skupina přijede na místo se čtyřhodinovým předstihem, zvuková zkouška ale neproběhne. Jsou to profesionálové, kteří vědí co dělají a tak není potřeba,“ svěřil Aha! manažer Rolling Stones.

 Ochutnávka toho, jak to i ve svých letech dokáže legendární kapela rozparádit.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.